Verloskundig Centrum Waterland (VCW)

Op zondag 4 november 2018 zijn de bevallingen vanuit het Geboortehotel van het Verloskundig Centrum Waterland en de afdeling Verloskunde van het Waterlandziekenhuis naar het Centrum voor geboortezorg in het Westfriesgasthuis in Hoorn verhuisd. De zorg voor pasgeborenen (neonatologie) is , met ingang van dezelfde datum, ook mee naar Hoorn verhuisd. Heb je vragen over (de veranderingen omtrent) verloskunde in regio Waterland? Lees dan hier meer informatie. Of neem contact met ons op via het Patiëntenservicepunt, telnr. 0299-457999, of patientenservice@wlz.nl.

Het Verloskundig Centrum Waterland (VCW) is een verloskundigenpraktijk die complete verloskundige zorg biedt. Onze 11 deskundige verloskundigen begeleiden jou graag gedurende je hele zwangerschap en bevalling. In principe beval je in het Centrum voor Geboortezorg in het Westfriesgasthuis in Hoorn. Als je ervoor kiest om thuis te bevallen dan kan dat ook. We bespreken de mogelijkheden graag met je tijdens de eerste afspraak met de verloskundige. Ook verzorgen wij na de bevalling de kraambedcontroles bij jou thuis.

Heb je vragen of wil je meer informatie? Je kunt op ma, di, do en vrij via telefoonnummer (0299) 457 909 (bereikbaar tussen 08.30-12.30 uur en 13.30-16.00 uur) of stuur een e-mail naar vcw@wlz.nl.
Bij spoed kun je 24 uur per dag bellen naar 06-51621453.

Inschrijven?
Bel tussen 8.30-12.30 uur en 13.30-16.00 uur  (0299) 457 909 om je in te schrijven voor het Verloskundig Centrum Waterland.
Schrijf je nu in en ontvang een Cadeaubon van Prénatal ter waarde van € 20,-

De verloskundigen

 • Marloes Haagmans

  Marloes Haagmans

   
 • Michelle Nieuwenboer

  Michelle Nieuwenboer

   
 • Sanne Verwaal

  Sanne Verwaal

  Naam: Sanne Verwaal
  Specialisme: verloskunde
  Functie: Verloskundige
  Aandachtsgebieden: 1e en 2e lijns verloskunde
  Opleiding: Verloskunde aan de Verloskunde Academie Amsterdam
  Verbonden aan het WLZ sinds: november 2015
  Eerdere werkgevers: Verloskundigenpraktijk Zonwaard
  Persoonlijke introductie: Sinds 2011 ben ik werkzaam als verloskundige. Ik ben nog steeds blij met de keuze voor dit vak, geen dag is hetzelfde en het blijft bijzonder om bij een bevalling aanwezig te zijn. Ik werk in het Verloskundig Centrum Waterland en op de medische verloskamers.
  Daarnaast kunnen jullie mij tegenkomen tijdens de voorlichtingsavond over de bevalling.
  Spreekuur op: donderdag
  Sluiten
   
 • Natasha van Empel

  Natasha van Empel

  Specialisme: Verloskunde
  Functie: Verloskundige/klinisch verloskundige
  Aandachtsgebieden:
  Opleiding: Verloskundige Academie Rotterdam 2006-2010
  Verbonden aan het WLZ sinds: juni 2016
  Eerdere werkgevers: Embe Verloskundigen te ZoetermeerGeboortecentrum Zaandam Zuid te Zaandam
  Promotieonderzoek: nvt
  Persoonlijke introductie: Eind 2010 ben ik afgestudeerd als verloskundige  en met veel plezier ruim 5 jaar in de eerste lijn aan het werk gegaan.In die tijd heb ik zelf 2 prachtige kinderen mogen krijgen. In juni 2016 ben ik begonnen bij het VCW en op de verloskamers in het Waterlandziekenhuis. De combinatie van werken in de eerste lijn en op de verloskamers in het ziekenhuis bevalt me erg goed.
  Poli op: Spreekuur geen vaste dag
  Sluiten
   
 • Ellen v.d. Berg

  Ellen v.d. Berg

  Functie: verloskundige
  Aandachtsgebieden: Verloskunde, acute verloskunde
  Opleiding: In 1999 afgestudeerd als verloskundige aan de Vroedvrouwenopleiding in Turnhout
  Verbonden aan het WLZ sinds: 2014
  Eerdere werkgevers: Westfriesgasthuis  HoornVerloskudigenpraktijk De Drieboom in Hoorn
  Promotieonderzoek:
  Persoonlijke introductie: Sinds 1999 ben ik werkzaam als verloskundige.  Ik heb een aantal jaar een eigen praktijk gehad maar merkte dat het werken in een ziekenhuis meer bij mij past. De combinatie van het begeleiden van gezonde zwangeren als ook zwangeren met een medische indicatie binnen de muren van het Waterlandziekenhuis is voor mij een ideale combinatie.Naast het pure verloskundige werk houd ik mij ook bezig met teamtrainingen acute verloskunde waarbij de focus ligt op samenwerking en communicatie.

   

  Betrokken, nuchter en rust zijn woorden die mij kenmerken.

  Poli op: Wisselend, maar vooral op maandag

   

  Sluiten
   
 • Francine Bond

  Francine Bond

   
 • Afke Veenhuizen

  Afke Veenhuizen

  Specialisme: Verloskunde
  Functie: (Klinisch) Verloskundige
  Aandachtsgebieden: Diabetes gravidarum
  Opleiding: In opleiding voor Physcian assistant verloskunde/ gynaecologie
  Verbonden aan het WLZ sinds: 2007
  Eerdere werkgevers: In meerdere praktijken in Amsterdam e.o.
  Persoonlijke introductie: Persoonlijke zorg voor iedere zwangere ongeacht of zij wel of geen medische indicatie heeft.
  Poli op: Donderdag en vrijdag
  Sluiten
   
 • Liesje Tubbing

  Liesje Tubbing

  Functie: Verloskundige
  Aandachtsgebieden: Verloskunde, Pop-poli, Perinatale audit
  Opleiding: Verloskunde aan Verloskunde Academie Amsterdam
  Verbonden aan het WLZ sinds: 2010
  Eerdere werkgevers: 2004-2010 Meerdere verloskundigenpraktijken in Amsterdam.
  Persoonlijke introductie: Sinds 2004 ben ik afgestudeerd als verloskundige.Ik ben gaan waarnemen in verschillende praktijken in Amsterdam, zodat ik goed kon bekijken wat ik het leukst vond qua locatie en populatie. Dit heb ik 6jaar zo volgehouden tot ik hier terecht kwam. Ik wilde uitdaging! Daarnaast vond ik het altijd jammer, dat wanneer een cliënte medisch werd, ik haar moest overdragen aan een klinische  collega. Ik ben een opleiding gaan doen om zelfs de klinische kant van het vak uit te kunnen oefenen en ik vind dat heel erg leuk. Maar als iemand lekker in het hotel bevalt zonder toeters of bellen, vind ik dat ook iedere keer weer een feest!

  Ik heb zelf een dochter van 8, Faye.

  Spreekuur op: maandag
  Sluiten
   
 • Marjolein van Weerlee

  Marjolein van Weerlee

   
 • Carolien Scheffer

  Carolien Scheffer

  Naam: Caroline Scheffer
  Specialisme: Verloskunde
  Functie: Verloskundige, werkzaam in de 1e en 2e lijn
  Aandachtsgebieden: preconceptiezorg
  Opleiding: In Engeland, Carlisle
  Verbonden aan het WLZ sinds: 2004
  Eerdere werkgevers: Eigen praktijk: Zaanstreek Noord
  Promotieonderzoek:
  Persoonlijke introductie: Ik ervaar het nog steeds als een groot wonder en een groot voorrecht om de zwangere te mogen begeleiden tijdens de zwangerschap, baring en kraambed.
  Poli op: Vrijdag
  Sluiten
   

Er werken 11 verloskundigen in de verloskundigenpraktijk. De verloskundigen zijn verdeeld in twee teams: Team Water en Team Land. Hierdoor zie je tijdens het spreekuur minder verschillende gezichten. De verloskundigen hebben op vaste dagen spreekuur. Dit betekent dat als je vaak op dezelfde dag komt, je vaak dezelfde verloskundige treft. Je wordt door de assistente ingedeeld in één van de teams. Je kunt een voorkeur uitspreken, bijvoorbeeld als je één van de verloskundigen kent van een vorige zwangerschap of bevalling.

Bij het maken van de afspraak ontvang je meer informatie over de twee teams van de verloskundigenpraktijk. Wij begeleiden jou tijdens de zwangerschap, de bevalling en het kraambed. De verloskundige begeleidt jouw bevalling, ongeacht waar jij wilt bevallen: in het Centrum voor geboortezorg te Hoorn, thuis of (bijvoorbeeld als je een medische indicatie hebt) op de verloskamer van het Westfriesgasthuis. Bij een medische indicatie vindt er nauwe samenwerking en overleg plaats met de gynaecologen van het Waterlandziekenhuis.

Kinderwens

Als je zwanger wilt worden is het verstandig om over een aantal zaken na te denken:

Gezonde leefwijze
Het is natuurlijk belangrijk om gezond en gevarieerd te eten, te stoppen met roken en geen alcohol te gebruiken. Deze zaken zijn al belangrijk vanaf het moment dat je zwanger wilt worden.

Foliumzuur
Het is raadzaam om, wanneer er een kinderwens is, foliumzuur te gebruiken. Dit verlaagt het risico op een kindje met een neuraalbuisdefect, zoals een open ruggetje. Aangeraden wordt om in ieder geval vanaf vier weken voor de bevruchting tot en met de tweede maand van de zwangerschap 0,4 of 0,5 mg foliumzuur te slikken. Foliumzuur is zonder recept te verkrijgen bij de drogist en apotheek. Zijn er in jullie families kinderen met een open ruggetje geboren? Overleg dan met ons of jouw huisarts. Het is raadzaam om in dat geval een hogere dosis van 5 mg te gebruiken.

Gebruik van medicijnen
Heb jij zelf of in sommige gevallen je partner een bepaalde ziekte (bijvoorbeeld suikerziekte, schildklierafwijkingen of epilepsie)? Dan is het vaak noodzakelijk om al ruim voor de zwangerschap maatregelen te treffen, zoals het aanpassen van je medicijngebruik. Bespreek dit met jouw huisarts of behandelend specialist voordat je stopt met de anticonceptie.

Navraag aangeboren en/of erfelijke aandoeningen
Komen er in de familie aangeboren en/of erfelijke aandoeningen voor? Het is verstandig om al voor de zwangerschap na te gaan of een bepaalde aandoening erfelijk is en na te denken over welke onderzoeken/behandeling je wel of niet wilt tijdens de zwangerschap.

Preconceptiezorg
Wat kun je doen om een zwangerschap te bevorderen? En wat je moet laten om miskramen, aangeboren aandoeningen en vroeggeboortes tot een minimum te beperken? Het is mogelijk om dit in een persoonlijk consult met een verloskundige te bespreken.

Fertiliteit Centrum Waterland
Het Waterlandziekenhuis heeft een speciale polikliniek voor paren met vruchtbaarheidsstoornissen: het Fertiliteit Centrum Waterland. In het Fertiliteit Centrum Waterland werken gynaecologen, echoscopisten en fertiliteitsverpleegkundigen nauw samen. Het doel is om met jou op zoek te gaan naar de oorzaak en een passende oplossing. Het Fertiliteit Centrum Waterland houdt spreekuur op dinsdag en donderdag op poli 10 (gynaecologie) van het Waterlandziekenhuis. Het fertiliteitscentrum van het Waterlandziekenhuis is door patiëntenvereniging Freya onderscheiden met een Pluim. Dit betekent dat voldaan wordt aan minimaal dertien van de vijftien kwaliteitscriteria die Freya heeft opgesteld voor de fertiliteitszorg. Deze criteria hebben o.a. betrekking op het behandelteam, het onderzoek, de behandeling en de patiënttevredenheid en/of -ervaringen. Lees meer op de pagina Fertiliteit Centrum Waterland.

Zwanger

Zodra je merkt dat je zwanger bent, kun je je bij de verloskundigenpraktijk van VCW aanmelden. Wij maken dan een afspraak op het spreekuur.

Op maandag t/m vrijdag vindt het spreekuur plaats. Het VCW houdt iedere dinsdagavond een avondspreekuur. Let op! Een intake (eerste afspraak) is niet mogelijk op dinsdagavond.

Inschrijven kun je tussen 08.30-12.30 uur en 13.30-16.00 uur doen door contact met ons op te nemen via (0299) 457 909 of stuur een e-mail naar vcw@wlz.nl

Na inschrijving sturen wij een vragenlijst en informatie over prenataal onderzoek naar je toe. Deze vragenlijst kun je thuis invullen en meenemen naar het spreekuur. We stellen je een aantal vragen, bijvoorbeeld over (een) eventueel eerdere zwangerschap(pen), je gezondheid, de gezondheid van je partner/ familieleden en jullie levenswijze.

Eerste afspraak

Jouw eerste bezoek aan de verloskundigenpraktijk is rond de tiende week van jouw zwangerschap. Heb je voor die tijd vragen of ben je ergens ongerust over? Dan kun je uiteraard eerder bellen. Zorg ervoor dat je voor jouw eerste afspraak ingeschreven staat in het Waterlandziekenhuis. Je kunt je inschrijven bij de balie op de begane grond (bij de hoofdingang).

Je start alle afspraken altijd eerst bij de spreekuurassistente. De spreekuurassistente van de verloskundigenpraktijk stelt je vragen over jouw personalia, geeft uitleg over het VCW en geeft jou informatiefolders en laboratoriumformulieren. Ook meet zij jouw bloeddruk, maakt de vervolgafspraken en regelt de echo-afspraken voor je.

De verloskundige van het VCW neemt tijdens de eerste afspraak jouw (medische) voorgeschiedenis met je door en geeft informatie over de zwangerschap.  De eerste afspraak duurt ongeveer een half uur tot een uur. Je krijgt mee:

 • Bloedonderzoekformulier (let op! Bloed moet geprikt worden in het Waterlandziekenhuis);
 • Voedingsadviezen;
 • Informatiefolders die betrekking hebben op je zwangerschap;
 • Aanvraagformulier voor een echografie.

Vervolgafspraak

De vervolgafspraken duren 10-15 minuten. Tijdens deze controle wordt de grootte van de baarmoeder en, indien mogelijk, de ligging van jouw kindje beoordeeld. Vaak probeert de verloskundige ook de hartslag van de baby te horen. Dit is echter pas mogelijk vanaf een zwangerschapsduur van dertien weken. Eerder kan het luisteren mogelijk schadelijk zijn voor het kindje.

Tijdens iedere controle kun je vragen stellen. Het is verstandig deze van tevoren op te schrijven zodat je de vragen tijdens het bezoek niet vergeet. Je partner en wie je mee wilt nemen zijn van harte welkom bij elke zwangerschapscontrole.

Heb je al kinderen? Breng ze dan gerust mee naar de controles. Op deze manier betrekken wij hen ook bij de komst van een broertje of zusje.

Meer informatie over je afspraak krijg je van de verloskundige.

Vergoeding

De eerste afspraak en controles bij de verloskundige worden vergoed vanuit de basisverzekering.

Echo-onderzoek

Hoe je kindje er tijdens de zwangerschap uitziet en zich beweegt kan goed bekeken worden tijdens een echo-onderzoek. Echografie is een beeldvormende techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van geluidsgolven om het kind in beeld te brengen. Echo’s worden uitgevoerd bij de polikliniek Gynaecologie/Verloskunde op de begane grond van het Waterlandziekenhuis.

Het onderzoek
Een gediplomeerd en gecertificeerd echoscopiste voert het onderzoek uit. Je krijgt wat gel op de huid aangebracht, dit zorgt voor goede geleiding van de ultra geluidsgolven.

In geval van een vroege zwangerschapecho (< 10 weken) kan het noodzakelijk zijn dit vaginaal te doen. Deze geluidsgolven gaan naar het ongeboren kind en worden daarna door de weefsel-structuren teruggezonden. De teruggekaatste geluidsgolven zijn als bewegende beelden op een beeldscherm te zien.

Echografie is niet pijnlijk of schadelijk voor jezelf, of voor je ongeboren kind.

Iedere zwangere heeft recht op een 12 weken echo en een SEO (structureel echo onderzoek, 20 weken echo). Het is ook mogelijk om in Pretecho Centrum Waterland een 4D echo te laten maken van je kindje. Dit is mogelijk vanaf 16 weken zwangerschap.

Waar wil je bevallen?

Tussen de 32 en 36e week van de zwangerschap wordt er tijdens de afspraak bij de verloskundige aandacht besteed aan de bevalling. Indien je een normaal verlopende zwangerschap hebt, kun je kiezen tussen een thuisbevalling of een bevalling in het Centrum voor geboortezorg. In sommige gevallen kan het zijn dat je deze keuze niet hebt en in het ziekenhuis moet bevallen.Bijvoorbeeld als er bij je vorige bevalling een complicatie is geweest. Je krijgt van de assistente een bevallingsplan mee. Indien gewenst kun je hier jouw wensen ten aanzien van je bevalling opschrijven. Dit bevallingsplan bespreek je tijdens de volgende controle met de verloskundige. Het ziekenhuis organiseert meerdere keren per jaar een voorlichtingsavond over de bevalling.De assistente zal je hierover informeren.

De bevalling begint

En dan is het zover… of niet? Het begin van een bevalling kan zo divers beginnen dat het veel onduidelijkheid en daardoor onzekerheid met zich meebrengt.

Je belt de dienstdoende verloskundige via het spoednummer (06-51621453) als de bevalling zich aankondigt. 

Vanaf 37 – 42 weken mag je (thuis) bevallen
Voor 37 weken zwangerschap is je baby prematuur (nog niet helemaal rijp) en moet je in het ziekenhuis bevallen.
Vanaf 42 weken zwangerschap word je serotien (overtijd) en wordt de baring ingeleid in het ziekenhuis.

Vanaf 36 weken zwangerschap geven wij je informatie mee wanneer je de verloskundige moet bellen als de bevalling zich aankondigt Belinstructies voor uw bevalling. Indien je minder dan 37 weken zwanger bent, dan moet je altijd bellen bij:

 • helder rood bloedverlies;
 • vanaf 28 weken als je de baby een dag niet, of duidelijk minder voelt bewegen;
 • bij vruchtwaterverlies;
 • als je ergens ongerust over bent.


Als u voor de eerste keer gaat bevallen
De bevalling van een eerste kind duurt gemiddeld 10 tot 18 uur, waarbij voorweeën niet meegerekend worden. De bevalling kan beginnen met het breken van de vliezen of met weeën.

Bij 1 op de 10 vrouwen breken de vliezen eerst, maar bij de meesten begint de bevalling met weeën. Vrouwen die voor het eerst gaan bevallen vragen zich soms van te voren af of ze de weeën wel zullen herkennen. Een wee voel je al pijn in je buik, onderrug en/of bovenbenen. Een wee duurt 1 minuut, en komt met regelmatige tussenpozen terug.

Voorweeën

Als je voor het eerst bevalt, heb je eerst vaak een periode voorweeën. Dit zijn weeën die wel komen en gaan, maar vaak nog kort duren en nog onregelmatig of met nog langere tussenposen terugkomen.

Je kunt enkele uren voorweeën hebben, maar het kan ook enkele dagen aanhouden voordat de weeën goed doorzetten.

De voorweeën bereiden de baarmoedermond voor op het open gaan, maar zorgen nog niet voor ontsluiting. We noemen dit het verstrijken van de baarmoedermond. De bevalling is dan ook nog niet echt begonnen.

Rust nog wat tussendoor of zoek juist zoveel mogelijk afleiding. De bevalling is nog niet begonnen en het kan je helpen om niet continu met je lijf en de voorweeën bezig te zijn.

Ontsluiting

Als je weeën doorzetten, zit er niet meer dan 4 minuten tussen de weeën. De weeën zullen nu 60-90 seconden aanhouden. Als dit 2 uur lang zo is, bel je ons in ieder geval.

De bevalling is nu waarschijnlijk echt begonnen. Met deze weeën zal de baarmoedermond langzaam open gaan. We noemen dit ontsluiten. In principe gaat de baarmoedermond bij een eerste kind met 1 cm per uur open en kun je gaan persen als hij volledig open (10cm) is. De eerste centimeters van de ontsluiting gaan vaak nog wat langzamer dan 1 cm per uur. De laatste centimeters van de ontsluiting gaan vaak weer wat sneller.

Het stofje dat de weeën maakt heet oxytocine en is een tegenhanger van adrenaline, wat je van nature bij spanning krijgt. Zorg daarom voor weinig afleiding in je omgeving als je regelmatige weeën krijgt. Afleiding betekent meer adrenaline waardoor oxytocine minder de kans krijgt en je weeën kunnen afzakken.

Als je al een keer bevallen bent
Als je al een keer bevallen bent gaat de bevalling vaak wat sneller. Je weet al wat weeën zijn en zodra de weeën regelmatig (om de 5 minuten) komen of je vliezen breken, bel je de verloskundige.

Wat heb je nodig?

Het is voor jou en ons belangrijk dat met 37 weken zwangerschap alles op orde is. Zorg dat er een tas klaarstaat, voor als je onverwacht snel naar het ziekenhuis moet, met:

 • schone kleren voor uzelf;
 • kleding voor de baby;
 • toiletspullen;
 • fototoestel;
 • verzekeringsbewijzen;
 • zwangerschapskaart.

De belangrijkste items die bij 37 weken klaar moeten staan:

 • bed: het bed waar je (eventueel) de bevalling en de kraamtijd doorbrengt moet 70-80 cm hoog zijn. De verloskundige en de kraamverzorgende kunnen je vanwege de rugbelasting anders niet goed verzorgen. Bij Evean thuiszorgwinkel kun je klossen huren of je kun het bed verhogen met kratjes of blokkenhout;
 • begane grond: indien je thuis wil bevallen raden wij je aan om op de begane grond te bevallen. Indien je in een flat woont moet de lift goed toegankelijk zijn voor een horizontale brancard;
 • jouw huis: als je ons belt (voor een thuisbevalling) zijn wij graag zo snel mogelijk bij je, dus een goed werkende buitenverlichting en een zichtbaar huisnummer is ’s avonds en ’s nachts nodig voor een juiste aanrijtijd. Daarnaast is een goed werkende deurbel, en indien je huis moeilijk te vinden, een routebeschrijving erg prettig.

Beval je thuis? Dan moet je in huis hebben:

 • po/ondersteek. Te huur bij Evean;
 • twee emmers en twee vuilniszakken;
 • een verplaatsbare lamp;
 • een beschermhoes over je matras (zie kraampakket).
 • een tas met spullen voor jou en je kindje voor het geval je alsnog naar het ziekenhuis moet.

Voor de baby zet je klaar:

 • twee metalen babykruiken;
 • zes gewassen katoenen luiers (hydrofiel luiers);
 • pampertjes;
 • rompertjes;
 • pakjes of truitjes met broekjes;
 • eventueel sokjes;
 • twee mutsjes;
 • omslagdoeken/badcapes;
 • indien je in het Geboortehotel of ziekenhuis bevalt: een jasje en de maxicosi.

Het kraampakket

Van sommige zorgverzekeringen ontvang je een kraampakket als je meldt dat je zwanger bent. Controleer of dat zo is of dat je er zelf één moet aanschaffen. Beval je in het ziekenhuis/ Geboortehotel dan moet je jouw kraampakket meenemen. Denk eraan dat meerdere items uit het kraampakket nodig zijn na de bevalling. Je hebt het kraampakket dus echt nodig!

Een kraampakket bevat tenminste:

 • tien celstof matjes;
 • één grote matrasbeschermer;
 • watten;
 • alcohol 70%;
 • 1 navelklemmetje;
 • gaascompressen 16 x 16;
 • gaascompressen 10 x 10;
 • 1 pak kraamverband;
 • 1 pak maandverband;
 • twee netbroekjes.

Informatieavonden

Bevallen in het Waterlandziekenhuis en het VCW

Tijdens deze informatieavond geeft de verloskundige je informatie over:

 • zwangerschap;
 • spontane bevalling / niet spontane bevalling;
 • pijnbestrijding;
 • verzorging van de baby na de bevalling;
 • verloskundig Centrum Waterland /het Geboortehotel;
 • een rondleiding over de kraam- en couveuseafdeling en het Geboortehotel van het Verloskundig Centrum Waterland.

Maximaal 40 deelnemers per avond. Inschrijven kan via vcw@wlz.nl onder vermelding van: naam, adres en postcode, telefoonnummer, uitgerekende datum, datum informatieavond. Het is ook mogelijk één introduce mee te nemen. Wil je dit aangeven in de e-mail? Je ontvangt een bevestiging van je deelname.

Borstvoeding in het Waterlandziekenhuis

Deze informatieavond wordt verzorgd door de lactatiekundige. Tijdens deze informatieavond wordt voorlichting gegeven over:

 • het belang van moedermelk;
 • het aanleggen van de baby en een film hierover;
 • het verzorgen van de borsten;
 • hoe weet je of de baby genoeg drinkt;
 • redenen om bij te voeden;
 • wanneer ga je kolven;
 • borstvoeding en werken;
 • waar vind je hulp.

Maximaal 25 deelnemers per avond. Inschrijven kan via borstvoeding@wlz.nl onder vermelding van: naam, adres en postcode, telefoonnummer, uitgerekende datum, datum informatieavond. Het is ook mogelijk één introducee mee te nemen. Wil je dit aangeven in de e-mail? Je ontvangt een bevestiging van je deelname.

Meer informatie en data van de informatieavonden vind je op onze website onder Agenda.

Patiënteninformatie

Rooming-in voor partners
Kraamvrouwenkoorts
Intra-uteriene groeivertraging
Verlies van uw kindje onder de 24 weken zwangerschap
Borstvoeding - Info over lactatiekundige begeleiding
Moedermelk: Afkolven van moedermelk
Borstvoeding
Bekkenpijn
Zwangerschapshypertensie
Zwangerschapsdiabetes
Vroegtijdige weeën
Stuitligging
Bloedverlies 1e mdn zwangerschap
Bloedverlies 2e helft zwangerschap
HELLP-syndoom
Keizersnede
Baring: inleiden
Groep-B-streptokokken & zwangerschap
Bevallen in het Waterlandziekenhuis
Hielprik bij pasgeborene
Vaginale kunstverlossingen
Hyperemesis gravidarum (overmatig braken)
Schildklierafwijkingen & zwangerschap
Tweelingen & meerlingen
Weer thuis na een keizersnede
Langdurig gebroken vliezen
Kraamperiode - Tips en adviezen
Bijna 42 weken zwanger
Pijnvoorlichting: Pijnbestrijding tijdens de bevalling
Verlies van uw kindje

Links
De volgende links verwijzen naar websites die door het Waterlandziekenhuis worden aanbevolen. Maar het Waterlandziekenhuis heeft geen zeggenschap over die websites en is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor de daarop aangeboden informatie of diensten.

Onderzoeken
Informatie over de combinatietest en 20 weken screeningsecho
Prenatale diagnostiek bij 36 jaar en ouder (NVOG)

Zwangerschap en werk
FNV bondgenoten

Borstvoeding
borstvoeding.nl

Kraamzorg
De Kraamvogel Omring Kraamzorg
Babymoon Kanga en Roe 

Veilig slapen
Opvoeden.nl

Roken en zwangerschap
Stivoro

Zwanger zijn
Zwangerschaps- en bevallingscursussen

Zie ook:

Babypagina
Borstvoeding
Geboortehotel/Verloskundigenpraktijk
Gynaecologie/Verloskunde
Pretecho Centrum