Preoperatieve poli

Op deze pagina vindt u informatie over de preoperatieve poli.

Voor het maken van een afspraak belt u (0299) 457 534.

Algemeen

Als u in aanmerking komt voor een operatie of een onderzoek waarbij u anesthesie (narcose of plaatselijke verdoving) krijgt, bezoekt u enige tijd voor uw opname de preoperatieve poli (preop poli). Tijdens uw afspraak op deze poli komen de volgende onderwerpen aan de orde:

– U krijgt een gesprek met een apothekerassistent van het apotheek service punt (ASP) over uw medicatiegebruik.
– U vult ter plaatse een vragenlijst in op de computer over uw gezondheidstoestand.
– Uw gewicht, lengte, bloeddruk, pols en saturatie (zuurstofgehalte in uw bloed) worden gemeten
– Vanaf 60 jaar en op indicatie wordt een ECG (hartfilmpje) gemaakt
– U krijgt een gesprek met de verpleegkundige

Onderdeel van de verpleegkundige anamnese is het afnemen van de SNAQ (screening op (risico voor) ondervoeding). Onderzoek toont aan dat 25% tot 40% van de klinische patiënten ondervoed is tijdens een opname. Er is sprake van ondervoeding als iemand een te laag gewicht heeft en/of onbedoeld gewicht verliest. Patiënten met matige of ernstige ondervoeding krijgen tijdens de opname van ons extra maaltijden tussendoor en calorierijke hoofdmaaltijden aangeboden. Bij ondervoeding heeft u meer kans op complicaties, verlenging van de ligduur, vermindering van de wondgenezing en meer kans op infecties.

Tot slot krijgt u een gesprek met de anesthesioloog, dit is de specialist die zorgt voor de verdoving tijdens uw operatie.
De anesthesioloog bespreekt met u welke soort anesthesie voor u het beste is en of er nog aanvullend onderzoek nodig is. Uiteraard kunt u zelf vragen stellen aan de anesthesioloog. De anesthesioloog die u dan spreekt, is niet altijd dezelfde anesthesioloog die u tijdens uw operatie verdooft en begeleidt.

Het is heel belangrijk dat de anesthesioloog op de hoogte is van uw ziektegeschiedenis, gezondheidstoestand, allergieën en medicijngebruik. Ook wil hij weten of u een kunstgebit, loszittende tanden of kronen heeft. Er kan dan extra zorg aan uw gebit worden besteed. Dit kan schade, bijvoorbeeld bij onverwachte bewegingen, voorkomen.

De anesthesioloog bepaalt niet op welke datum u geopereerd wordt. Hij weet ook niet hoe lang de wachttijd voor uw operatie is. Dit wordt door de afdeling opname gepland.

Een bezoek aan de preop poli duurt gemiddeld één uur.

Soorten anesthesie

Voor meer informatie over soorten anesthesie, verwijzen wij u naar de pagina ‘Anesthesiologie‘.

Patiënteninformatie

Anesthesie

Externe link

De volgende link verwijst naar een website die door het Waterlandziekenhuis wordt aanbevolen. Het Waterlandziekenhuis heeft echter geen zeggenschap over die website en is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor de daarop aangeboden informatie of diensten. 
www.ondernarcose.nl

Specialisten

 • dhr. P.A. Ramsodit

  dhr. P.A. Ramsodit

  Pascal Ramsodit is aan de Universiteit van Amsterdam opgeleid tot basisarts, waar hij in 2006 afstudeerde. In 2017 studeerde hij af als anesthesiologie-pijnbestrijder aan het Sint Antonius Ziekenhuis (Nieuwegein). Daarna heeft Pascal in Toronto gedurende een jaar een fellowship regionale anesthesie en acute pijn gevolgd. In augustus 2018 trad hij toe tot de vakgroep anesthesiologie van het Waterlandziekenhuis en het Westfriesgasthuis. Zijn specifieke vaardigheden zijn echo-geleide loco-regionale technieken, chronische pijn en palliatieve zorg.

  Hij werkt op locatie Hoorn, Purmerend en Volendam.

  Vertrouwen
  Pascal vertelt: “Het mooiste van anesthesiologie vind ik het sociale aspect van het vak. Het is belangrijk het vertrouwen van de patiënt te winnen. Vaak heb ik daarvoor maar vijf minuten, voorafgaand aan een operatie of een andere ingreep. Bij de chronische pijn heb ik meer tijd om mij te verdiepen in de patiënt en is naast behandelen en begeleiding, communicatie ook erg belangrijk.”

  Denken en handelen
  “Daarnaast,” vervolgt hij, “is er binnen de anesthesiologie en pijnbestrijding een goede balans tussen denken en handelen en zet je een behandeling in die resultaatgericht is. De combinatie tussen een groep leuke, ambitieuze collega’s, die goede zorg leveren in een ziekenhuis met een breed chirurgisch palet.”

  En verder
  Naast mijn werk, zoek ik ontspanning in koken, sporten en reizen.

  Sluiten
   
 • Mw. L.N.J. Tjon Soei Len

  Mw. L.N.J. Tjon Soei Len

  Lian Tjon Soei Len is in 2006 afgestudeerd als basisarts aan het AMC (Amsterdam). Sinds 2014 is ze anesthesioloog met als aandachtsgebied pijn en palliatieve zorg.

  “Naast mijn specialisatie heb ik een brede interesse,” vertelt Lian. “Ik heb me tijdens de laatste maanden van de opleiding vooral beziggehouden met pijngeneeskunde en palliatie. Na de opleiding heb ik een tijdje waargenomen in het Horacio Oduber ziekenhuis op Aruba. Toen ik terugkwam in 2015 ben ik begonnen in het Brandwondencentrum in Beverwijk. Naast de allround anesthesiologie zijn we de sedatie bij brandwondenkinderen tijdens verbandwissels op een hoger platform aan te zetten. In januari 2016 ben ik ook nog medisch manager geworden van de vakgroep en zit in het dagelijks bestuur van de vakgroep anesthesiologie. Daardoor heb ik ook kansen gekregen om me op het gebied van leiderschap te ontwikkelen. Ik heb daarbij bijvoorbeeld een mooie korte opleiding aan INSEAD in Fontainebleau mogen volgen.”

  Zorgen voor anderen en voor jezelf
  Gevraagd naar de reden om anesthesioloog te worden, zegt ze: “Anesthesiologie en pijngeneeskunde zijn voor mij de perfecte combinatie van dokter zijn. Je mag naast de intensieve korte contacten op de OK ook de patiënt wat langer behandelen waardoor er een behandelrelatie optreedt. Uiteindelijk zie ik mezelf als iemand die te allen tijde probeert het beste te halen uit patiënten, motiveren om ze zo goed mogelijk met de pijn om te laten gaan. Maar dat geldt ook zeker voor mijzelf en mijn directe omgeving. Leidinggeven vind ik heel uitdagend en het leert me elke dag weer meer over hoe we het met z’n allen beter zouden kunnen doen in de zorg. In het ziekenhuis, voor de patiënten maar zeker ook voor onszelf. Als we niet goed voor onszelf zorgen, kunnen we dat als zorgverleners zeker ook niet voor anderen doen.”

  Warm plekje
  Het Westfriesgasthuis heeft een warm plekje in Lians hart doordat ze in 2009 al een jaar als AIOS anesthesiologie in het Westfriesgasthuis heeft gewerkt. “Ik ken de vakgroep en een groot deel van het OK complex redelijk goed. Leuk om te zien dat er na die jaren niet veel is veranderd. Vooral de ambitie en de passie van de zorgverleners spreken mij enorm aan.”

  Humor
  Wat noemt ze zelf haar goede eigenschappen? “Ik heb een ondernemende houding, en kan met humor het beste uit patiënten en collega’s halen.”

  Gewoon luisteren
  “Als we met het behandelteam op één lijn zitten, dan is mijn dag goed,” zegt Lian. “Daarbij zijn we patiëntvriendelijk en creëren we meerwaarde voor de patiënten. Niet alleen door de zorg efficiënt te organiseren, maar vooral ook door gewoon eens goed te luisteren naar wat er in patiënten omgaat. Deze menselijke touch maakt volgens mij het verschil.”

  En verder
  “Ik heb een jong gezin met twee kinderen. Ik hou van kickboksen en lekker uit eten gaan. En verre reizen maken met gezin en vrienden. Mijn partner is ook basisarts is en werkt als consultant in de zorg. Daardoor kunnen onze gesprekken thuis enorm verfrissend zijn door verschillende invalshoeken.”

  Sluiten
   
 • Dhr. J. Bohncke

  Dhr. J. Bohncke

  Opleiding:   Geneeskunde en specialisatie aan de Vrije Universiteit Amsterdam

  Aandachtsgebied:   Pijnspecialist

  Verbonden aan het WLZ sinds juli 2016

  Ik ben geboren in Amsterdam, heb mijn studie gedaan in Amsterdam en woon sinds oktober 2016 weer in Amsterdam, ‘mijn stad’.

  Bij algemene anesthesiologie is het de uitdaging om de patiënt te laten slapen tijdens een operatie, waardoor hij/zij niets mee krijgt van de operatie. De patiënt mag pas wakker worden op de uitslaapkamer met zo min mogelijk pijn.
  De hele dag pijn hebben, ontwricht de mens in zijn hele wezen. De consequenties zijn enorm voor zijn welbevinden, sociale relaties, vitaliteit, kortom: zijn kwaliteit van zijn leven én dat van zijn omgeving. Mijn uitdaging is om er voor te zorgen dat het leven weer een stuk aangenamer wordt door middel van invasieve behandelingstechnieken dan wel uitgebalanceerde medicatie.

   

  Sluiten
   
 • Dhr. P. Dijkhuizen

  Dhr. P. Dijkhuizen

  Peter Dijkhuizen is Physician Assistent (PA). Dat is een assistent van de anesthesiologen. Als PA mag hij beoordelen en onderzoeken uitzetten.

   

  Sluiten
   
 • Dhr. A.P. Schipper

  Dhr. A.P. Schipper

  Dhr. A.P. Schipper (André) volgde de opleiding tot anesthesioloog aan het LUMC te Leiden. Daar studeerde hij in 2002 af. Sinds januari van dat jaar is hij aan het Westfriesgasthuis verbonden.

  Binnen zijn vakgebied is hij gespecialiseerd in pijnbestrijding.

  Sluiten
   
 • Dhr. J.S. de Jong

  Dhr. J.S. de Jong

  Dhr. J.S. de Jong (Jasper) is afgestudeerd als anesthesioloog in 2005 aan het AMC in Amsterdam. Binnen zijn vakgebied is hij gespecialiseerd in pijnbestrijding, chronische pijn.

  Jasper is geboren in het Westfriesgasthuis en opgegroeid in Oostwoud. Na zijn studie is hij weer teruggekomen naar West-Friesland.

  Jasper: “Mijn ervaring en specialisatie zet ik graag in voor patiënten van ‘mijn’ ziekenhuis.”

  Sluiten
   
 • Dhr. J.P. van Roy

  Dhr. J.P. van Roy

  J.P. van Roy (John) is t/m 1992 opgeleid tot basisarts in Maastricht . In 2002 is hij in Utrecht afgestudeerd als anesthesioloog.

  Binnen zijn vakgebied is hij gespecialiseerd in algemene anesthesiologie, kinderanesthesiologie, planning & organisatie.

  “Ik kom uit een gezin van bouwers. Geneeskunde was daarom niet vanzelfsprekend. Ik was meer geïnteresseerd door de werking van het menselijk lichaam dan door bouwtekeningen of -berekeningen. Iets goeds doen voor de mensen ten aanzien van hun hoogste goed, gezondheid, was de inspiratie voor mijn medische opleiding,” vertelt John.

  Keuzemogelijkheden
  Zijn interesse voor de anesthesiologie kwam pas laat in zijn medische studie. “In een groot ziekenhuis waar ik stage liep, merkte ik dat het stabiliseren van kritieke patiënten onder leiding van de anesthesioloog gebeurde. De combinatie van doen en denken in dit vakgebied bevalt mij prima. Je krijgt met allerlei patiënten te maken – van piepjong tot stokoud. Hoewel het idee leeft dat een anesthesioloog nauwelijks contact heeft met een patiënt, is dat in de loop van de tijd ingrijpend gewijzigd. Uitleg over verwachtingen en voor- of nadelen van een bepaalde anesthesietechniek aan mensen is een belangrijk onderdeel van ons werk geworden. Mensen worden overspoeld met informatie en dat blijkt de keuzemogelijkheden niet makkelijker te maken.”

  Sfeer
  Toen John in 2002 voor de allereerste keer het Westfriesgasthuis bezocht, voelde hij een goede sfeer. “Ik ben gevoelig voor sfeer. De ambitie straalde er vanaf. Ik had toentertijd de keuze uit vier ziekenhuizen waar ik kon gaan werken en ik heb uit volle overtuiging voor het Westfriesgasthuis gekozen.”

  Einddoel
  John gaat met een lekker gevoel naar huis als het ertoe deed wat hij moest doen. “Dat kan betrekking hebben op contacten met patiënten, technische uitvoering van een anesthesie of samen met collega’s  iets bereikt hebben waardoor een proces kwalitatief beter verloopt. Als er iets moeilijks op mijn weg komt  loop ik daar niet voor weg. Resultaat is het einddoel.”

  En verder
  Johns gezin is een doktersgezin. Dat vergt goede afstemming om werk en privé in balans te houden. “Zeker met twee jonge kinderen. Vanuit mijn vroegere opleidingen blijft de interesse voor films, voorstellingen en boeken. Reizen is ook prima aan mij besteed. Daarnaast ben ik bestuurlijk actief. Omdat ik in een zeer  sportieve vakgroep zit vallen mijn activiteiten op dat gebied ( roeien, fietsen en zwemmen) een beetje in het water.  Experimenteren met koken vind ik ook leuk.

  Sluiten
   
 • Mw. K.P. Mayland

  Mw. K.P. Mayland

  K.P. Mayland (Kathleen) heeft in Amsterdam geneeskunde gestudeerd. Daar is zij in 2011 afgestudeerd als anesthesioloog. Deels binnen die studie heeft ze nog een tweejarige specialisatie tot intensivist gevolgd.

  Haar aandachtsgebieden op de anesthesieafdeling e zijn beademing, sedatie en pijnbestrijding bij patiënten, onder andere bij darm- en longonderzoeken. Daarnaast houdt ze zich ook bezig met Family Centered Care. Dat betekent hoe de familie een belangrijke rol kan spelen bij het herstel van een patiënt op de IC.

  Puzzelstukjes
  Als kind had Kathleen al interesse gehad in de werking van het menselijk lichaam, dus de keuze voor geneeskunde was voor niemand in haar familie een verrassing. “Na m’n basisopleiding wist ik niet direct welke tak van geneeskunde ik wilde doen. Ik heb toen vier jaar als militair arts gewerkt  en tijdens de opleiding tot militair arts heb ik kennis gemaakt met de anesthesiologie. Het was of alle puzzelstukjes ineens in elkaar vielen.”

  Afstemmen
  Anesthesiologie is een heel praktisch vak, vindt ze. “Je hebt te maken met patiënten uit alle leeftijdscategorieën. Van kleine kinderen tot bejaarden. Van de anesthesie verzorgen bij een keizersnede tot de anesthesie verzorgen van een oude vrouw die haar heup gebroken heeft. Je moet elke keer weer je anesthesie afstemmen op die specifieke situatie van die patiënt. Met een heel team ben je  er verantwoordelijk voor dat een patiënt een operatie goed doorstaat.”

  Geliefd
  Het snel moeten handelen in acute situaties, prioriteiten stellen en complexe situaties moeten overzien past helemaal bij haar. “Ook  op de  Intensive Care heb je weer te maken met acute complexe situaties waarin je soms met beperkte informatie snel moet kunnen handelen,” vertelt Kathleen. “Daarnaast begeleid je ook de naasten  die zich vaak machteloos voelen als hun geliefd familielid ernstig ziek wordt opgenomen en de afloop daarvan onzeker is.”

  Sluiten
   
 • Mw. F.M. Lemckert-de Jong

  Mw. F.M. Lemckert-de Jong

  Floor is in 2000 aan het VUmc afgestudeerd als basisarts. Daarna heeft ze zich aan het UMCU gespecialiseerd in het specialisme anesthesiologie. In 2008 studeerde ze af als anesthesioloog.

  “Ik heb dat vak gekozen omdat het heel dynamisch is waarbij goed overzicht, anticiperen en goede communicatie belangrijk zijn. Daarbij zie je snel resultaat van je handelen,” zegt Floor. “En wat me interesseert aan het Westfriesgasthuis is het regionale karakter gecombineerd met ambitie. Bovendien zijn mijn collega’s van de afdeling vakinhoudelijk goed en gedreven, en is er onderling een heel goede sfeer.

  Een van Floors sterke punten is haar heldere communicatie.

  Sluiten
   
 • Mw. H.H.A. Lecluse

  Mw. H.H.A. Lecluse

  Mw. N.H.A. Lecluse (Nicolien) is t/m 2005 opgeleid tot basisarts in Amsterdam. In 2011 is zij aan het VUmc afgestudeerd als anesthesioloog. Vanaf datzelfde jaar in ze als anesthesioloog aan het Westfriesgasthuis verbonden.

  Sluiten
   
 • Mw. M. van der Horst

  Mw. M. van der Horst

  Marjolein van der Horst is in 2006 afgestudeerd tot basisarts en in 2012 als anesthesioloog, beide keren aan het VUmc in Amsterdam.

  Dankbaar
  Marjolein vertelt: “Anesthesiologie is een vak waarbij je de patiënt als één geheel beschouwt en alle typen patiënten ziet, van jong tot oud. Naast de dynamiek van de operatiekamer en de acute situaties, maakt dat het vak zeer kleurrijk. Voor pijngeneeskunde geldt dat ik me graag inzet om het leven van patiënten met pijn dragelijker en mobieler te maken. Dat vind ik dankbaar werk.”

  Welkom
  Ze werkt sinds 2017 in het Westfriesgasthuis. “Ik voel me hier heel welkom. Het is een ziekenhuis en een afdeling waarmee ik deel wat ik belangrijk vind: streven naar efficiënte en hoogwaardige zorg die patiëntgericht is.”

  Behoeften en wensen
  “Ik kan zeggen dat ik lekker heb gewerkt als de behoeften en wensen van patiënten en het team goed bediend zijn.”

  En verder
  Marjolein woont in de regio en heeft een zoon. In haar vrije tijd doet ze aan sport en koken.

  Sluiten
   
 • Dhr. dr. J.P. Hering

  Dhr. dr. J.P. Hering

  Dhr. dr. J.P. (Jens Peter) Hering is anesthesioloog en plaatsvervangend opleider. Ook is hij voorzitter van de vakgroep. Hij studeerde in 1987 af als basisarts in Göttingen. In 1997 is hij in Melbourne afgestudeerd als anesthesioloog.

  IJsfabriek
  Toen Jens met school klaar was wilde hij in eerste instantie scheikunde studeren. “Voordat ik begon met studeren werkte ik eerst nog in een ijsfabriek. Daar ontwikkelde ik een pyelonefritis door te werken in een temperatuur van 0 – 4 graden. Het werd snel duidelijk dat ik een operatie moest ondergaan: pyelumplastiek. Mijn verblijf in het ziekenhuis was zo spannend en interessant, dat ik meteen mijn studiewens veranderde: geneeskunde moest het worden! Die keuze was een van de beste in mijn leven. Ik ben heel blij arts te zijn en niet alleen maar in een laboratorium te zitten.”

  Taalcursus
  Nadat hij uit Australië terugkwam, paste hij niet meer in de Duitse ziekenhuiscultuur. Hij zag toen in een Duits artsenblad een advertentie uit Hoorn. “Ik kende al twee collega’s die in Nederland werkten en belde hen op. Ik besloot te solliciteren. In Hoorn waren er toen aardig wat anesthesiologen nodig. Nadat eerst Lucas (Gabel) en Jan (Siepert) in Hoorn waren aangenomen, kreeg ik in november 2001 de kans. In februari begon ik in het Westfriesgasthuis te werken. Daarvoor had ik nog een individuele taalcursus van 10 dagen!”

  Gemak
  “Als anesthesioloog ben ik altijd blij als ik na een gesprek over perioperatieve screening te horen krijg dat ik de gang van zaken in begrijpelijke taal heb kunnen uitleggen en alle vragen naar tevredenheid beantwoord heb, waardoor de patiënt op z’n gemak werd gesteld. Ik kan dan mijn talenten inzetten: empathie, sociaalvaardigheid en samenwerking.”

  En verder
  Jens leest in zijn vrije tijd wat hij in de vingers krijgt. Ook filosofeert hij graag over hoe de wereld in elkaar steekt. En hij is graag samen met zijn familie. Zijn sport is fietsen en spinning.

  Sluiten
   
 • Dhr. L.F. Gabel

  Dhr. L.F. Gabel

  Dhr. L.F. Gabel (Lucas) volgde de opleiding tot anesthesioloog aan de KU Nijmegen, Ev. Krankenhaus Bethanien Moers en het OLVG te Amsterdam. Hij is in 1994 afgestudeerd en sinds 2000 als specialist aan het Westfriesgasthuis verbonden.

  Zijn aandachtsgebied binnen Anesthesiologie is de Intensive Care.

  Sluiten
   
 • Dhr. R. van Beek

  Dhr. R. van Beek

  Rienk is van 1997-2004 opgeleid tot basisarts in het AMC/UvA. In 2009 is hij afgestudeerd als anesthesioloog.

  Hij heeft voor dit vak gekozen omdat het een combinatie is van beschouwende en operatie-gerelateerde werkzaamheden. “Ik ben geïnteresseerd in de hele mens, niet alleen in één orgaan. En je hebt direct zichtbaar resultaat van je handelen. Als anesthesioloog ondersteun je bovendien de chirurg én de patiënt op de meest cruciale momenten in een behandeltraject.”

  Rienks specifieke vaardigheden zijn echogeleide zenuwblokkades, anesthesie bij orthopedische chirurgie en bij KNO-operaties en kinderanesthesiologie.

  Klantgerichtheid staat bij Rienk hoog in het vaandel. “Ik probeer voor elke patiënt de tijd te nemen.”

  Sluiten
   
 • Dhr. J. (Jos) Keijer (PA)

  Dhr. J. (Jos) Keijer (PA)

  Jos Keijer is Physician Assistent (PA). Dat is een assistent van de anesthesiologen. Als PA mag hij beoordelen en onderzoeken uitzetten.

  Sluiten
   
 • Dhr. P.E. Heun

  Dhr. P.E. Heun

  Anesthesioloog

  Sluiten
   
 • Mw. I. Ptackova

  Mw. I. Ptackova

  Aanwezig:

  Maandag: poli *
  Dinsdag: poli *
  Woensdag: poli *
  Donderdag: poli *
  Vrijdag: poli *

  *) een van de anesthesiologen

  Sluiten
   
 • Dhr. G.O. Navis

  Dhr. G.O. Navis

  Aanwezig:

  Maandag: poli*
  Dinsdag: poli*
  Woensdag: poli*
  Donderdag: poli*
  Vrijdag: poli*

  * door één van de aanwezige anesthesiologen

  Sluiten
   
 • Dhr. C. Hengstman

  Dhr. C. Hengstman

  Aanwezig:

  Maandag: poli*
  Dinsdag: poli*
  Woensdag: poli*
  Donderdag: poli*
  Vrijdag: poli*

  * door één van de aanwezige anesthesiologen

  Sluiten
   
 • De heer P. La Guardia

  De heer P. La Guardia

   

Physician assistent
Een Physician Assistent(PA) is een assistent van de anesthesiologen. Een PA mag hij beoordelen en onderzoeken uitzetten.