Orthopedie

Wij staan als orthopedisch chirurgen dagelijks voor u klaar om uw klachten en blessures van gewrichten en spieren te behandelen.

Polikliniek Orthopedie (poli 23) is van 8.30 -17.00 uur bereikbaar op telefoonnummer 0299 457 132.

Een nieuwe schouder
In het Waterlandziekenhuis worden schouderoperaties ook uitgevoerd in dagbehandeling, volgens het ‘Prothese in één dag’-programma. Dat betekent dat u ’s morgens vroeg wordt opgenomen en dezelfde dag om 19.30 uur weer naar huis toe mag. Lees verder…
Derk van Kampen met kunstschouder

Een nieuwe heup

Een nieuwe knie

Om u zo goed mogelijk te helpen en omdat iedere klacht zijn eigen deskundigheid nodig heeft, specialiseren wij ons in toenemende mate in specifieke aandachtsgebieden zoals artrosebehandeling, botbreuken en specifieke sportblessures van knie, enkel en schouder.
Binnen de vakgroep orthopedie wordt geen rugchirurgie uitgevoerd. Als een operatie nodig is, sturen wij u door naar de neurochirurg van het Waterlandziekenhuis of een wervelkolomchirurg waarmee wij samenwerken.

Locatie

Spreekuren worden gehouden op poli 23 in het Waterlandziekenhuis in Purmerend.
Informatie over verpleegafdeling B2
Kamer 1 t/m 7: tel. 0299 457 423
Kamer 11 t/m 17: tel. 0299 457 422
Dagbehandelingen en behandelingen waarvoor een opname vereist is, worden in het Waterlandziekenhuis in Purmerend uitgevoerd.

Voorafgaand aan uw consult

Leest u, voorafgaand aan uw consult bij de orthopedisch chirurg, de ‘checklist’ met relevante aandachtspunten om uw bezoek voor te bereiden:

 • Verwijsbrief van uw huisarts;
 • Actueel overzicht van de medicijnen die u gebruikt;
 • Eventuele hulpmiddelen die u gebruikt zoals steunzolen, aangepast schoeisel of een brace;
 • Relevante documenten uit andere ziekenhuizen zoals röntgenfoto’s, CT of MRI-scans, verslagen van eventuele operaties of brieven van medisch specialisten die u bezocht heeft.

Ter voorbereiding op het gesprek met de orthopedisch chirurg is het zinvol alvast na te denken over de volgende vragen:

 • Hoe lang bestaat de klacht die u wilt presenteren?
 • Hoe is het verloop van de klacht tot nu toe geweest?
 • Probeert u een zo nauwkeurig mogelijke omschrijving van uw klacht te geven. Denk hierbij onder andere aan de soort pijn, waar u het precies voelt en op welke momenten of bij welke activiteiten;
 • Is er een duidelijke aanleiding voor uw klacht zoals een verdraaiing, een val, overbelasting, een sportblessure of een ander letsel?
 • Welke behandeling(en) heeft u tot nu toe ondergaan?
 • Probeert u te bedenken in hoeverre uw klacht u belemmert bij uw dagelijkse activiteiten, thuis en op uw werk;
 • Heeft u wellicht zelf ideeën over de oorzaak van uw klacht? Bedenk bijvoorbeeld of de klacht door overbelasting bij sporten of verkeerde belasting of houding op uw werk veroorzaakt zou kunnen worden;
 • Heeft u wellicht zelf ideeën over de behandeling die u wenst?
 • Zijn er zaken die u nog graag onder de aandacht van de orthopedisch chirurg zou willen brengen?

Behandelingen

Nazorg orthopedische ingreep

Lees alles over uw ontslag, wondverzorging en fysiotherapie in de informatiefolder Nazorgfolder orthopedische ingreep.

 

Specialisten

 • De heer dr. D.A. van Kampen

  De heer dr. D.A. van Kampen

  Dr. D.A. (Derk) van Kampen is werkzaam als orthopedisch chirurg en traumatoloog in het Waterlandziekenhuis en het Westfriesgasthuis.

  Aandachtsgebieden: schouder- en kniechirurgie en traumatologie.

  Na zijn studie geneeskunde aan de universiteit van Groningen heeft hij de opleiding orthopedische chirurgie gevolgd in het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis in Amsterdam en in het UMC Utrecht. Tijdens zijn opleiding tot orthopedisch chirurg heeft hij zich actief bezig gehouden met wetenschappelijk onderzoek en het verbeteren van de kwaliteit van zorg.

  Hij is gepromoveerd op het gebied van schouderklachten, aan de universiteit van Utrecht onder leiding van prof. dr. René Castelein. Daarnaast heeft hij een research fellowship (verdiepingsstage) gedaan op het gebied van de voorste kruisband bij prof. dr. Freddie H. FU, in Pittsburgh, USA en op het gebied van patellainstabiliteit (knieschijf uit de kom) bij prof. dr. Albert van Kampen in Nijmegen.

  Mocht u het proefschrift willen lezen, dan is het te downloaden via: derkvankampen.nl
  Derk van Kampen publiceerde als (co)auteur meerdere artikelen.

  En verder
  “Zelf ben ik getrouwd en vader van drie kinderen,” vertelt Derk. “Ik geniet er erg van tijd met hun door te brengen. Ik ga er graag met iedereen op uit om lekker te wandelen of te fietsen. Daarnaast is mijn werk zeker een van mijn grote hobby’s. Ik geniet erg van mijn vak en besteed er veel avonden met plezier daaraan. Ik zit bijvoorbeeld in het landelijk orthopediebestuur van de Nederlandse knievereniging. Daarnaast hou ik van lekker eten, tennis en fietsen. Ik fiets dan ook één keer per week op mijn e-bike van Amsterdam-Buitenveldert naar Purmerend om fit te blijven en van de mooie omgeving te genieten.”

   

  Sluiten
   
 • De heer dr. R.J. Hillen

  De heer dr. R.J. Hillen

  Vanaf juli 2010 werkzaam in het Waterlandziekenhuis. Hij studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. De algemeen chirurgische vooropleiding werd gevolgd in het diaconessenziekenhuis te Utrecht. De verdere specialisatie tot orthopaedisch chirurg werd gevolgd in het MCA te Alkmaar en het VU medisch centrum te Amsterdam.

  Daarnaast heeft R.J. Hillen nog een fellowship / training gedaan in schouder- en elleboogchirurgie in het Amphiaziekenhuis te Breda en heeft hij gewerkt als chef de clinique in het AMC te Amsterdam.

  Naast de algemene orthopedie heeft hij zich ook verdiept en bekwaamd in de traumatologie en heeft daarover verschillende artikelen gepubliceerd.

  R.J. Hillen is lid van de Nederlandse Orthopaedische vereniging, de Nederlandse Vereniging voor Arthroscopie, de Nederlandse Vereniging voor Orthopaedische Traumatologie, de European Society for Surgery of the Shoulder and Elbow en lid van de werkgroep schouder van de Nederlandse orthopedie vereniging.

  Aanwezig:

  Maandag: pok BWO*, middag: poli
  Dinsdagochtend: poli
  Woensdagmiddag: poli
  Donderdag: poli

  Sluiten
   
 • De heer P.J. Damen

  De heer P.J. Damen

  Aandachtsgebieden: Prothesiologie en arthroscopische (sport)chirurgie, voet- en enkelchirurgie, traumatologie

  Vanaf januari 2012 werkzaam in het Waterlandziekenhuis. Hij studeerde geneeskunde in het AMC te Amsterdam. De algemeen chirurgische vooropleiding werd gevolgd in het Medisch Centrum Alkmaar. De verdere specialisatie tot orthopaedisch chirurg werd gevolgd in het Tergooiziekenhuis te Hilversum, AMC en Slotervaartziekenhuis.

  In 2011 heeft P.J. Damen een jaar als chef de clinique gewerkt in het Gelre Ziekenhuis locatie Apeldoorn en daar zijn kennis in de arthroscopische chirurgie verder uitgebouwd.

  P.J. Damen is lid van de Nederlandse Orthopaedische vereniging, de Nederlandse Vereniging voor Arthroscopie en de Nederlandse Vereniging voor Orthopaedische Traumatologie

  Aanwezig:

  Dinsdag: poli
  Woensdag: poli, middag: OK
  Donderdag: OK
  Vrijdag: OK, middag: poli

  Sluiten
   
 • De heer dr. M. Bouman

  De heer dr. M. Bouman

  Werd geboren en groeide op in Amersfoort. Studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na het artsexamen in 1990 vervulde hij zijn dienstplicht als onderdeelsarts van de 43e Brigade Geneeskundige Compagnie te Havelte. Hier groeide zijn interesse in de letsels en aandoeningen van het bewegingsapparaat. Na een jaar gewerkt te hebben in het Streekziekenhuis Walcheren, locatie Middelburg, op de afdeling heelkunde, werd de overstap gemaakt naar de afdeling orthopedie van het Academisch Medisch Centrum (AMC) te Amsterdam voor de opleiding tot orthopedisch chirurg. Naast de algmene orthopedie waren de zwaartepunten in de opleiding de traumatologie, behandeling van posttraumatische afwijkingen, de arthroscopische chirurgie en de kinderorthopedie.

  In maart 2000 werd hij orthopedisch chirurg en werkte hij nog enige tijd als chef de clinique in het AMC. Vanaf september 2000 maakt hij deel uit van
  de maatschap chirurgie/orthopedie van het Waterlandziekenhuis. Zijn aandachtsgebieden zijn de traumatologie, prothesiologie en kinderorthopedie.

  Aanwezig:

  Maandagochtend: poli
  Dinsdagmiddag: poli
  Donderdag: pok* BWO, middag: poli
  Vrijdagmiddag: poli

  *pok: poliklinische OK

  Sluiten
   

Patiënteninformatie

Operatieve behandeling van patella luxaties (knieschijf uit de kom)
Totale heupoperatie
Totale knieoperatie
Nazorg orthopedische ingreep
Heupfractuur

Links