Oogheelkunde

Het specialisme Oogheelkunde richt zich op de medische zorg van het oog

Afspraken voor zowel Volendam als Purmerend kunt u maken via (0299) 457 136. De polikliniek van het Waterlandziekenhuis bevindt zich op poli 1 en in het Behandelcentrum Waterland Oost in Volendam op de eerste etage, poli Noord. U kunt hier terecht op maandag-, dinsdag- en donderdagmiddag.

Het specialisme Oogheelkunde richt zich op de medische zorg van het oog. Dit wil zeggen; onderzoek en behandeling van afwijkingen van het oog en stoornissen in het gezichtsvermogen en het gebied direct rondom het oog.

De vakgroep oogheelkunde werkt op twee locaties: het Waterlandziekenhuis in Purmerend, voor spreekuren en operaties en in Behandelcentrum Waterland Oost in Volendam. Hier worden alleen spreekuren gehouden.

Op de polikliniek Oogheelkunde kunt u ook te maken krijgen met medewerkers in opleiding, zoals co-assistenten of artsen in opleiding. afhankelijk van hun ervaring en bekwaamheid kijken medewerkers in opleiding mee of voeren ook zelfstandig behandelingen uit. Zij werken altijd onder supervisie. Indien u niet wil dat een co-assistent of een arts in opleiding u onderzoekt dan wel bij de behandeling betrokken is, kunt u dat aangeven.

Uw afspraak op de poli

U kunt telefonisch een afspraak maken via (0299) 457 136. Een verwijsbrief van de huisarts is noodzakelijk.

Bent u verhinderd voor uw afspraak, dan verzoeken wij u zich uiterlijk 24 uur van tevoren af te melden. Is de polikliniek gesloten, dan kunt u ook uw afbericht doorgeven via het algemene telefoonnummer 0299 457457. Bericht u niet tijdig af, dan ontvangt u een nota met een wegblijftarief van 50 euro. U kunt deze nota niet declareren bij uw zorgverzekeraar.

Routing op de poli
Bij een nieuwe patiënt doet de doktersassistent een eerste globale oogmeting. Vervolgens wordt de patiënt gezien door de technisch oogheelkundig assistent (TOA).
Na dit onderzoek worden eventueel de ogen gedruppeld om de pupillen te verwijden. De patiënt wacht in de wachtkamer totdat de druppels zijn ingewerkt en gaat daarna op consult bij de oogarts.

Wachttijden
Op de polikliniek Oogheelkunde komen patiënten voor diverse afspraken en/of onderzoeken.
De wachttijden kunnen hiervoor verschillend zijn. Dit betekent dat het kan gebeuren dat iemand die na u binnenkomt toch eerder geholpen wordt.

Kinderspreekuur
Op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdagochtend worden kinderen tot en met 10 jaar meestal op het kinderspreekuur gezamenlijk door de orthoptist en oogarts gezien.

Algemene informatie over uw afspraak vindt u op de pagina ‘uw afspraak op de poli‘.

Uw opname

Verpleegafdeling
Vrijwel alle behandelingen door de oogartsen vinden poliklinisch of via de afdeling Dagbehandeling plaats. Is het toch noodzakelijk dat u voor meerdere dagen opgenomen moet worden, dan zal dit plaatsvinden op afdeling D2, de algemene chirurgie.

Algemene informatie over uw opname vindt u op de pagina ‘uw opname’.

Specialisten

 • De heer R.P.W. de Boer

  De heer R.P.W. de Boer

  Per 1 september 2013 is de heer R.P.W. de Boer gestart binnen de maatschap Oogheelkunde. De Boer heeft geneeskunde gestudeerd in Leuven (België) en Maastricht. Zijn opleiding tot oogarts heeft hij afgerond in het UMC-Maastricht en het Catharina ziekenhuis in Eindhoven. Hij is eerder werkzaam geweest in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem en het Amphiaziekenhuis in Breda/ Oosterhout als waarnemende oogarts.

  Sluiten
   
 • Mevrouw F.L. Njoo

  Mevrouw F.L. Njoo

  Aandachtsgebieden: oorsegment-, oculoplastische- en strabismuschirurgie, glaucoom- en traanwegchirurgie

  Mevr dr. F.L. Njoo is geboren in Indonesië, in 1973 kwam ze naar Nederland. Na haar VWO opleiding (afstudeerjaar 1983) studeerde ze geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam, alwaar ze in 1990 afstudeerde.

  In 1994 promoveerde ze op onchocerciasis (rivierenblindheid). In datzelfde jaar begon ze zich te specialiseren tot oogarts  in het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Ze was daarna nog 2 jaar staflid in Utrecht, waar ze zich meer bekwaamde in de oculoplastische chirurgie, orbita pathologie en uveitis. Vervolgens was ze gedurende 1 jaar fellow in Vrije Universiteit te Amsterdam (medische retina/oculoplastische chirurgie).

  Sinds 2001 is ze als oogarts verbonden aan het Waterlandziekenhuis. Naast de voorsegment-, oculoplastiche- en strabismuschirurgie, is ze verantwoordelijk voor de glaucoom-en traanwegchirurgie in de praktijk. Zij is lid van de landelijke uveitis werkgroep en de commissie resultaten -en complicatieregistratie van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap.

  Aanwezig:

  Dinsdag: poli*, middag: poli
  Woensdag: poli, middag: poli/verrichtingen BWO
  Donderdagmiddag: poli BWO
  Vrijdag: poli

  * spreekuur wordt gehouden door één van de aanwezige specialisten
  BWO: Behandelcentrum Waterland Oost

  Sluiten
   
 • De heer H.A. Khalil

  De heer H.A. Khalil

  Aanwezig:

  Maandagmiddag: verrichtingen/ poli BWO
  Dinsdag: poli, middag: poli*
  Donderdag: poli
  Vrijdag: poli

  * spreekuur wordt gehouden door één van de aanwezige specialisten
  BWO: Behandelcentrum Waterland Oost

  Sluiten
   

Patiënteninformatie

Arteriële vaatafsluiting van het netvlies
Blepharitis
Brilafwijkingen
Dermatochalazis
Diabetische retinopathie
Droge ogen
Druppelinstructie (rondom de staaroperatie)
Fluorescentie-angiografie
Gezichtsveldonderzoek
Glaucoom
Laserbehandeling tegen glaucoom (perifere iridotomie)
Ziekte van Graves
Laserbehandeling van het oog 
Lui oog
Maculadegeneratie
Nazorg ooglidplastiek (blepharoplastiek)
Onderooglidcorrectie
Oogonderzoek bij het gebruik van Nivaquine of Plaquenil
Oogontsteking (Herpes simplex)
Pterygium & Pinguecula
Refractie-afwijking
Scheelzien
Scheelziensoperatie
Scheelzien en het luie oog 
Staaroperatie
Leefregels en instructies na een staaroperatie
Nastaar laserbehandeling
Traanwegoperaties
Uveïtis
Veneuze vaatafsluiting van het netvlies
Vlekken en flitsen

Links

Medische startpagina Oogheelkunde
Oogvereniging
Ooglijn: 030 2945444 / ooglijn@oogvereniging.nl

Maculavereniging
Website betrouwbare bron

Zie ook:

Orthoptist
Optometrist
Technisch Oogheelkundig Assistent