Oogheelkunde

Het specialisme Oogheelkunde richt zich op de medische zorg van het oog

Afspraken voor zowel Volendam als Purmerend kunt u maken via (0299) 457 136. De polikliniek van het Waterlandziekenhuis bevindt zich op poli 1 en in het Behandelcentrum Waterland Oost in Volendam op de eerste etage, poli Noord. U kunt hier terecht op maandag-, dinsdag- en donderdagmiddag.

Het specialisme Oogheelkunde richt zich op de medische zorg van het oog. Dit wil zeggen; onderzoek en behandeling van afwijkingen van het oog en stoornissen in het gezichtsvermogen en het gebied direct rondom het oog.

De vakgroep oogheelkunde werkt op twee locaties: het Waterlandziekenhuis in Purmerend, voor spreekuren en operaties en in Behandelcentrum Waterland Oost in Volendam. Hier worden alleen spreekuren gehouden.

Op de polikliniek Oogheelkunde kunt u ook te maken krijgen met medewerkers in opleiding, zoals co-assistenten of artsen in opleiding. afhankelijk van hun ervaring en bekwaamheid kijken medewerkers in opleiding mee of voeren ook zelfstandig behandelingen uit. Zij werken altijd onder supervisie. Indien u niet wil dat een co-assistent of een arts in opleiding u onderzoekt dan wel bij de behandeling betrokken is, kunt u dat aangeven.

Uw afspraak op de poli

U kunt telefonisch een afspraak maken via (0299) 457 136. Een verwijsbrief van de huisarts is noodzakelijk.

Bent u verhinderd voor uw afspraak, dan verzoeken wij u zich uiterlijk 24 uur van tevoren af te melden. Is de polikliniek gesloten, dan kunt u ook uw afbericht doorgeven via het algemene telefoonnummer 0299 457457. Bericht u niet tijdig af, dan ontvangt u een nota met een wegblijftarief van 50 euro. U kunt deze nota niet declareren bij uw zorgverzekeraar.

Routing op de poli
Bij een nieuwe patiënt doet de doktersassistent een eerste globale oogmeting. Vervolgens wordt de patiënt gezien door de technisch oogheelkundig assistent (TOA).
Na dit onderzoek worden eventueel de ogen gedruppeld om de pupillen te verwijden. De patiënt wacht in de wachtkamer totdat de druppels zijn ingewerkt en gaat daarna op consult bij de oogarts.

Wachttijden
Op de polikliniek Oogheelkunde komen patiënten voor diverse afspraken en/of onderzoeken.
De wachttijden kunnen hiervoor verschillend zijn. Dit betekent dat het kan gebeuren dat iemand die na u binnenkomt toch eerder geholpen wordt.

Kinderspreekuur
Op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdagochtend worden kinderen tot en met 10 jaar meestal op het kinderspreekuur gezamenlijk door de orthoptist en oogarts gezien.

Algemene informatie over uw afspraak vindt u op de pagina ‘uw afspraak op de poli‘.

Uw opname

Verpleegafdeling
Vrijwel alle behandelingen door de oogartsen vinden poliklinisch of via de afdeling Dagbehandeling plaats. Is het toch noodzakelijk dat u voor meerdere dagen opgenomen moet worden, dan zal dit plaatsvinden op afdeling D2, de algemene chirurgie.

Algemene informatie over uw opname vindt u op de pagina ‘uw opname’.

Specialisten

 • mw. C.M.F. de Goüyon Matignon de Pontouraude

  Claire de Goüyon Matignon de Pontouraude is in 2016 afgestudeerd als oogarts aan de Vrije Universiteit, Amsterdam. Ze is daarna voor haar subspecialisatie ‘oculoplastische,- orbita- en lacrimale chirurgie’ twee jaar naar Engeland verhuisd om daar haar fellowships te voltooien.

  Vaardigheden
  Haar specifieke vaardigheden zijn ooglidproblemen, operaties aan de oogkas, problemen met de traanbuisjes en staar. “Ik hou van technisch nauwkeurig werken maar ook van inhoudelijk uitdagend werk,” vertelt Claire. “Oogheelkunde en dan vooral de oculoplastische- en orbitachirurgie is een mooie mix waarbij zowel de medische inhoudelijke kennis als de handvaardigheid van belang zijn.”

  Ontspannen
  “Ik heb voor dit ziekenhuis gekozen omdat ik tijdens mijn opleiding ook een jaar in Hoorn heb gewerkt en me erg thuis voelde tussen de gezellige en nuchtere West-Friezen. Het ziekenhuis is niet zo groot dat je elkaar dagen niet ziet maar ook weer groot genoeg om toch medisch hoogstaande zorg te verlenen.” En over haar eerste indruk van het ziekenhuis zegt Claire: “Er wordt hard doorgewerkt, maar op een ontspannen manier waarbij iedereen elkaar wel probeert te helpen wanneer dat kan. De staf is een gezellige groep.”

  Perfect
  Gevraagd naar wanneer ze terugkijkt op een mooie werkdag, vertelt ze: “Als ik een patiënt terugzie na een operatie en ze tevreden zijn met het resultaat dat ze blij de kamer uit lopen. Of als ik een hele dag heb staan opereren en elke operatie naar wens verloopt.”

  En verder
  “Ik woon samen in Amsterdam, ik hou van actieve bezigheden zoals reizen en kitesurfen. In stilzitten ben ik niet erg goed. Ik ben half Frans maar mijn moeder komt uit Jisp, dus ik heb ik een voorliefde voor lekker eten, maar ook voor Hollandse gezelligheid meegekregen.”

  Sluiten
   
 • De heer R.P.W. de Boer

  De heer R.P.W. de Boer

  Per 1 september 2013 is de heer R.P.W. de Boer gestart binnen de maatschap Oogheelkunde. De Boer heeft geneeskunde gestudeerd in Leuven (België) en Maastricht. Zijn opleiding tot oogarts heeft hij afgerond in het UMC-Maastricht en het Catharina ziekenhuis in Eindhoven. Hij is eerder werkzaam geweest in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem en het Amphiaziekenhuis in Breda/ Oosterhout als waarnemende oogarts.

  Sluiten
   
 • De heer H.A. Khalil

  De heer H.A. Khalil

  Aanwezig:

  Maandagmiddag: verrichtingen/ poli BWO
  Dinsdag: poli, middag: poli*
  Donderdag: poli
  Vrijdag: poli

  * spreekuur wordt gehouden door één van de aanwezige specialisten
  BWO: Behandelcentrum Waterland Oost

  Sluiten
   

Patiënteninformatie

Arteriële vaatafsluiting van het netvlies
Blepharitis
Brilafwijkingen
Dermatochalazis
Diabetische retinopathie
Droge ogen
Druppelinstructie (rondom de staaroperatie)
Fluorescentie-angiografie
Gezichtsveldonderzoek
Glaucoom
Laserbehandeling tegen glaucoom (perifere iridotomie)
Ziekte van Graves
Laserbehandeling van het oog 
Lui oog
Maculadegeneratie
Nazorg ooglidplastiek (blepharoplastiek)
Onderooglidcorrectie
Oogonderzoek bij het gebruik van Nivaquine of Plaquenil
Oogontsteking (Herpes simplex)
Pterygium & Pinguecula
Refractie-afwijking
Scheelzien
Scheelziensoperatie
Scheelzien en het luie oog 
Staaroperatie
Leefregels en instructies na een staaroperatie
Nastaar laserbehandeling
Traanwegoperaties
Uveïtis
Veneuze vaatafsluiting van het netvlies
Vlekken en flitsen

Links

Medische startpagina Oogheelkunde
Oogvereniging
Ooglijn: 030 2945444 / ooglijn@oogvereniging.nl

Maculavereniging
Website betrouwbare bron

Zie ook:

Orthoptist
Optometrist
Technisch Oogheelkundig Assistent