Oncologisch Dagcentrum Esperanz (ODE)

Het Oncologisch Dagcentrum Esperanz is een dagbehandelingscentrum waar oncologische patiënten behandeld worden. Ook de spreekuren vinden op deze vleugel  plaats. Het doel van het oncologisch dagcentrum is om alle oncologische zorg onder te brengen in één vleugel van het ziekenhuis.

Zowel de dagbehandeling als het multidisciplinair spreekuurcentrum bevindt zich op afdeling C2.  Oncologisch Dagcentrum Esperanz  (0299) 457 490
Multidisciplinair spreekuurcentrum (0299) 457 211

Algemeen

Op het Oncologisch Dagcentrum Esperanz (ODE)  worden patiënten die een vorm van kanker hebben in dagbehandeling behandeld. Wanneer de uitslagen van de onderzoeken binnen zijn, maakt de arts samen met u een behandelplan, afgestemd op uw persoonlijke situatie.  Vervolgens zal u een afspraak krijgen met de verpleegkundig specialist of consulent en wordt er een voorlichtingsgesprek gepland waarin u over de behandeling nader geïnformeerd gaat worden. Tijdens dit voorlichtingsgesprek krijgt u ook relevante informatie mee en tevens de afspraak wanneer  uw wordt verwacht op het Oncologisch Dagcentrum Esperanz voor toediening van deze behandeling. U krijgt direct een afspraken mee voor de volgende keer.

Behandelingen

Op  het ODE  kunt  u terecht voor een (korte) dagbehandeling met medicijnen die via een infuus, injectie en/of in tablet vorm  worden gegeven. Behandelingsmogelijkheden zijn:

 • chemotherapie
 • immunotherapie
 • hormoontherapie
 • of andere oncologische gerelateerde behandelingen zoals ascitespunctie en bloedtransfusies.

Gespecialiseerd team

In het oncologisch dagcentrum staat een gespecialiseerd team voor u klaar.  De oncologen werken nauw samen met de verpleegkundig specialisten en verpleegkundig consulenten.  Gezamenlijk dragen zij de verantwoordelijkheid voor uw behandeling en uw algeheel welbevinden. De verpleegkundig specialisten en -consulenten zijn dagelijks bereikbaar van 0900 -17.00 uur voor al uw vragen. De oncologieverpleegkundigen werken met EVV-schap (eerst verantwoordelijke verpleegkundige). Uw EVV-er zal het voorlichtingsgesprek met u voeren en u de behandelingen toedienen. Dit draagt bij aan continuïteit van zorg. Zij werken nauw samen met de verpleegkundig specialisten consulenten. Dagelijks worden de patiënten gezamenlijk besproken die  komen  voor de behandeling.

Specialisten

 • Mevrouw E. Kolsteren

  Mevrouw E. Kolsteren

  Aandachtsgebied: Hematologie en oncologie

  Mevrouw Kolsteren is opgeleid in het AMC en het VUmc, alwaar zij respectievelijk haar registraties in de hematologie en de medische oncologie behaalde. Zij heeft in het bijzonder veel expertise opgebouwd op het gebied van palliatieve zorg.

  Poli: maandag, woensdagochtend en donderdag.

   

  Sluiten
   
 • Mevrouw dr. M. Vleugel

  Mevrouw dr. M. Vleugel

   
 • Mevrouw R.E. Broers

  Mevrouw R.E. Broers

  Aandachtsgebied: Internist – hematologie

  Mevrouw Broers heeft Geneeskunde gestudeerd aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en 1 jaar aan de universiteit van Leuven (België). Daarna heeft zij haar specialisatie tot internist-hematoloog gedaan in het VUmc. Mevrouw Broers is sinds juni 2011 werkzaam in het Waterlandziekenhuis als internist-hematoloog.

  De hematoloog en de oncologen van het Waterlandziekenhuis werken in Esperanz-verband samen met het Westfriesgasthuis en het Zaans Medisch Centrum, met als academisch consultziekenhuis de afdeling Hematologie van het VUmc te Amsterdam.  ‘Samen met de gespecialiseerd hematologieverpleegkundigen vormen wij een goed samenwerkend, zeer betrokken hematologisch team’.

  Aanwezig:

  Poli: dagelijks behalve op woensdag.

   

   

   

   

   

  De heer

  Specialiteit: Parkinson.

  Maandag: poli
  Dinsdagochtend: KNF, middag: poli
  Donderdagochtend: BWO, middag: poli
  Vrijdagochtend: poli

  BWO = Behandelcentrum Waterland Oost, Volendam

  Sluiten
   

Verpleegkundig Specialisten

Truus Smit  (Mammacare, Chirurgie)  0299-457424
Simone Breg (Mammacare,  Chirurgie) 0299-457424
Jacqueline Kaijer (Mammacare,  Interne) 0299-457476
Monique Termeulen  (Long en Ovarium oncologie) 0299-457675
Marieke Barten (Urologie)

Verpleegkundig consulenten

Elise van Kwawegen: Hematologie/algemene oncologie 0299-457287
Marry Bakker: Hematologie/algemene oncologie 0299-457378
Lisette Toonen: Longoncologie 0299-457675

Oncologieverpleegkundigen ODE: 0299-457438

Heidi Laan (zorgcoördinator)
Gonny Buis
Inge Janssen
Nella Smedeman
Anja Brasser
Lisette Toonen

Psychosociale begeleiding

Wanneer u te horen krijgt dat u kanker heeft roept dat heel vaak angsten en onzekerheid op, bij u en bij uw naasten. Soms kan een gesprek helpen bij de verwerking. Voor begeleiding kunt u terecht bij ons team van medisch maatschappelijk werkers, een psycholoog of psychiater. Ook onze geestelijke verzorger kan u helpen om uw leven met kanker plek te geven. Daarnaast werken wij intensief samen met de verschillende inloophuizen voor mensen met kanker.

Als de behandeling niet helpt

Soms is het niet mogelijk u te genezen van kanker. Of zijn de nadelen van behandeling groter dan de voordelen. In dat geval bepaalt u   samen met uw arts hoe het behandelplan verder gaat. Stoppen met behandeling betekent niet dat u onmiddellijk heel ziek wordt of dood gaat. Dat hangt af van uw persoonlijke situatie en de vorm van kanker die u heeft.

Patiënten informatie

Zie ook

Multidisciplinair Spreekuurcentrum (MDC)
Esperanz