Maag-, darm- en leverziekten

Op de afdeling maag-, darm- en leverziekten helpen wij u verder als u last heeft van buikklachten die verder onderzocht moeten worden of voor problemen met uw slokdarm, maag, dunne of dikke darm, lever, galblaas, galwegen of alvleesklier.

Algemeen

De poli maag-, darm- en leverziekten is poli 21 (locatie Purmerend). Afspraken kunt u maken via (0299) 457 148.

Behandelingen

De MDL-arts verricht een groot deel van de onderzoeken op de functieafdeling. Alle endoscopische onderzoeken en ingrepen worden hier verricht. Een enkel onderzoek vindt plaats onder een roesje (lichte verdoving). Hiervoor is een opname van enkele uren op de dagbehandeling noodzakelijk.

Specialisten

 • dhr. dr. R.M.L.G. Peeters

  dhr. dr. R.M.L.G. Peeters

  Jaar en plaats van afstuderen: 1980, Antwerpen.

  Sluiten
   
 • Mw. M. van Lier

  Mw. M. van Lier

   
 • dhr. dr. X.G. Vos

  dhr. dr. X.G. Vos

  Xander Vos is van 2000 t/m 2006 opgeleid tot basisarts in het AMC. Sinds 2015 is hij gespecialiseerd in algemene maag-, darm- en leverziekten (MDL) met speciale aandacht voor de leverziekten. Xander vertelt: “Ik heb in mijn laatste opleidingsjaar een stage hepatologie (leverziekten) gedaan in het Erasmus MC. Hierbij was ik verantwoordelijk voor de zorg rondom levertransplantaties. Daarnaast kregen we veel consultvragen op het gebied van leverziekten vanuit heel Nederland.” Xander werkt sinds september 2015 bij het Westfriesgasthuis.

  Nieuwe technieken
  Gevraagd waarom hij MDL-arts wilde worden, zegt hij: “MDL is een erg afwisselend vakgebied is dat volop in ontwikkeling is. Ongeveer de helft van mijn tijd besteed ik aan (poli-)kliniekwerkzaamheden en de andere helft aan endoscopieën. Het mooie daaraan is dat we voor de meeste verwijzingen de diagnostiek en behandeling zelf kunnen verrichten. Door nieuwe endoscopische technieken hoeven minder mensen doorverwezen te worden naar bijvoorbeeld een chirurg.” Binnen de endoscopie heeft Xander zich onder andere toegelegd op de endoscopische echografie (EUS).

  Leuke patiënten
  Xander heeft voor het Westfriesgasthuis gekozen omdat hij het ziekenhuis goed kende uit zijn periodes als co-assistent en als arts-assistent in de eerste twee jaar van zijn MDL opleiding. “Wat mij toen al opviel was de goede sfeer in het ziekenhuis, de collegialiteit en de leuke patiëntenpopulatie. De West-Friese mentaliteit spreekt mij erg aan omdat ik zelf ook een vrij nuchter persoon ben.”

  Nuchter
  Over nuchterheid gesproken, wat vindt hij zelf zijn goede eigenschappen? “Ik ben een rustige persoon met een nuchtere kijk, die goed het overzicht kan bewaren. Daarnaast houd ik erg van gezellig contact met collega’s.”

  En verder
  Hij is getrouwd met Denise en ze hebben samen twee dochters. “In onze vrije tijd trekken we er graag op uit en houden we erg van kamperen. Ik heb altijd veel aan sport gedaan. Als kind heb ik op Nederlands topniveau gezwommen en later aan waterpolo gedaan. Tijdens mijn studie ben ik gaan racefietsen en dat doe ik nog steeds graag met onze vrienden fietsgroep “de Polderbeukers ;-). We gaan dan ook jaarlijks ergens een weekje in de bergen fietsen.”

  Sluiten
   
 • mw. M. S. G. Sikkens

  mw. M. S. G. Sikkens

  Michelle Sikkens is opgeleid tot basisarts in het VUmc in Amsterdam. Haar opleiding tot MDL-arts heeft ze in het LUMC in Leiden gevolgd, die zij per 1 januari 2016 heeft afgerond. Het LUMC is onder andere bekend vanwege de levertransplantaties die daar verricht worden. Vanuit een groot deel van Nederland worden patiënten verwezen voor de begeleiding in hun traject naar een nieuwe lever.

  Open sfeer
  Gevraagd naar wat ze van het Westfriesgasthuis als ziekenhuis vindt, zegt Michelle: “Het Westfriesgasthuis heeft een open sfeer wat ik heel fijn vind. Toen ik hier startte voelde ik mij meteen welkom. De mooie ruime scopiekamers met de nieuwste apparatuur zijn ‘state of the art’ en spreken mij erg aan. Ik bof met fijne collega’s, nuchtere patiënten en een open collegiale sfeer. Ik voel me hier helemaal op mijn plek. Met een vrolijke persoonlijkheid hou ik van een goede grap, kan heel geduldig zijn en goed luisteren.”

  Scopieën
  Zij vindt MDL een dynamisch en praktisch vak en vertelt: “Wat ik heel erg leuk vind zijn de scopieën die we verrichten. Met een scopie kunnen tegenwoordig veel grotere poliepen verwijderd worden en ingrepen gedaan worden waar vroeger de chirurg voor nodig was. Ook de patiëntenpopulatie van jong tot oud is iets wat mijn vak interessant maakt.”

  Darmziekten
  Naast een leverstage heeft Michelle ook een lange IBD stage gedaan. Onder IBD worden de chronisch ontstoken darmziekten als de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa verstaan. In de laatste fase van haar opleiding heeft Michelle zich verder gespecialiseerd in het verwijderen van grote poliepen en het behalen van het certificaat bevolkingsonderzoek darmkanker.

  En verder
  Michelle woont in Amsterdam. In haar vrije tijd vindt ze het fijn om naar het strand te gaan om lekker uit te waaien. Verder houdt ze van lezen, koken, musea bezoeken, theater en ballet. Naast de culturele activiteiten doet zij aan tennis, golf en andere sporten.

  Sluiten
   
 • dhr. dr. F.W.J. te Braake

  dhr. dr. F.W.J. te Braake

  Frans te Braake is in het Erasmus MC (Rotterdam) opgeleid tot basisarts. Zijn diploma haalde hij in 2009. In 2016 studeerde hij af als MDL-arts in het AMC. “Ik beoefen het vak in de volle breedte (alles is namelijk leuk!) maar mijn specifieke aandachtsgebied binnen MDL zijn de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en oncologie.”

  Ontwikkeling
  Gevraagd naar zijn keuze voor juist MDL, vertelt Frans: “Omdat het een praktisch en beschouwend vak is, het een jong specialisme is en daardoor vol in ontwikkeling. Het is fantastisch om die ontwikkeling van binnenuit te volgen en te sturen. Het Westfriesgasthuis heeft de afgelopen jaren zijn MDL-afdeling flink zien groeien. Het is een jong en dynamisch team. Verder beschikken we over een state-of-the-art scopiecentrum.”

  Volksaard
  “Ik vind de sfeer in dit ziekenhuis erg prettig, de lijntjes zijn kort, het gebouw is licht en ruimtelijk, ik voelde me hier gelijk thuis. Verder spreekt mij als geboren Groninger de nuchtere volksaard van de Westfries zeker aan.”

  Geen losse eindjes
  “Aan het eind van de dag ben ik voldaan als er geen losse eindjes zijn. Mijn sterke punten? Tja… ik denk dat ik gestructureerd werk en dat ik makkelijk in de omgang ben.”

  En verder
  Hij woont in Amsterdam samen met zijn vrouw en twee dochters. “Ik zit in mijn vrije tijd graag op de racefiets, speel piano en houd van uitgebreid koken, zaken waar de laatste maanden echter helaas weinig van terecht is gekomen gezien de recente gezinsuitbreiding… haha!”

  Sluiten
   
 • dhr. A.A. Karimbeg

  dhr. A.A. Karimbeg

  Azem Karimbeg is in 2002 afgestudeerd als basisarts aan de UvA, Amsterdam. Sinds 2009 is hij internist met aandachtsgebied maag-, darm- en leverziekten. “Ik heb voor dit vak gekozen omdat je als MDL-arts een mooie afwisseling hebt tussen goed kijken en handelend optreden. Er ik houd ervan om patiënten te zien op de poli en gastro- en colonoscopieën te doen.”

  Organiseren
  Azem kan goed organiseren en is coördinator van het bevolkingsonderzoek naar darmkanker in het Westfriesgasthuis en het Waterlandziekenhuis.

  Vooruitstrevend
  Hij vertelt: “Ik heb destijds juist gekozen voor het Westfriesgasthuis vanwege de directe collega’s. Maar ook omdat het een opleidingsziekenhuis is. Onderwijs prikkelt vooral jezelf om scherp te blijven, bijvoorbeeld als je samenwerkt met coassistenten en arts-assistenten. En ik vind het bovendien een modern, gastvrij ziekenhuis, dat digitaal vooruitstrevend is.”

  En verder
  “Ik ben getrouwd en vader van drie kinderen,” vertelt Azem. “En ik vind het leuk om te koken.”

  Sluiten
   
 • dhr. S. Balkema

  dhr. S. Balkema

  Sebastiaan Balkema studeerde geneeskunde in het AMC Amsterdam, waar hij in 2006 afstudeerde als basisarts. In 2013 was hij klaar als MDL-arts.

  Vernieuwd
  Hij werkt sinds 2016 bij het Westfriesgasthuis met veel plezier. “Het is een modern ziekenhuis met veel mogelijkheden voor ontwikkeling. En er is een prachtig vernieuwd scopiecentrum.”

  Denken en doen
  Hij vertelt: “Ik vind MDL een interessante mengeling van ‘denken en doen’. Er zijn veel endoscopische technieken mogelijk in ons vakgebied. Vooral de interventie-endoscopie heeft daarbij mijn interesse. Maar ook klachten en symptomen analyseren om tot een goede diagnose te komen, kan mij veel voldoening geven. Daarbij is MDL heel divers door de afwisselende patiënten populatie met zowel acute als chronische klachten.”

  Sluiten
   

Zie ook

Interne geneeskunde
Endoscopie