Keel- neus- en oorheelkunde

Het specialisme KNO richt zich op de behandeling van keel-, neus- en ooraandoeningen.

De polikliniek (poli 3) bevindt zich in het Waterlandziekenhuis op de begane grond in vleugel B0 en is bereikbaar via (0299) 457 144.

Algemeen

Het specialisme KNO richt zich op de behandeling van keel-, neus- en ooraandoeningen, met specifieke deelgebieden, zoals slaapregistratie (in samenwerking met neurologen en longartsen) en snurkoperaties. Uitgezonderd zijn oncologie, vestibulair onderzoek en schizisbehandeling.

Uw afspraak op de poli

U kunt telefonisch een afspraak maken via telefoonnummer (0299) 457 144. Een verwijsbrief van uw huisarts is noodzakelijk.

Algemene informatie over uw (eerste) afspraak vindt u op de pagina ‘uw afspraak op de poli‘.

Uw opname

Veel behandelingen vinden plaats via een dagopname op de afdeling Dagbehandeling. Mocht een langere opname noodzakelijk zijn dan gebeurt dit op de gecombineerde afdeling op B2.

Algemene informatie over uw opname vindt u op de pagina ‘uw opname‘.

Specialisten

 • De heer dr. C.F.G.M. Smit

  De heer dr. C.F.G.M. Smit

  De heer dr. Smit was als assistent KNO-heelkunde verbonden aan het Militair Hospitaal Dr A. Mathijsen in het kader van de dienstplicht vervulling. Hij heeft zijn opleiding tot KNO-arts gevolgd in het AMC te Amsterdam en heeft hierna nog 3 jaar als KNO-arts gewerkt in het AMC en vervolgens als KNO-arts in het VU medisch centrum. Vanaf 2005 werkt dr. Smit op maandag en woensdag in het Waterlandziekenhuis en de overige dagen in het VU medisch centrum.

  Dr Smit is in 2001 gepromoveerd met het proefschrift: “Diagnosis and consequences of GER in otolaryngology”. Met dit proefschrift won hij de KNO-jaarprijs voor beste wetenschappelijke onderzoek op KNO-gebied.
  Dr Smit is medeoprichter geweest van het Cochleair Implantatie team Amsterdam. Hij is jurylid van de rotsbeendissectieprijs. Verder is hij lid van de American Academy of Otolaryngology, Head&Neck Surgery en van de American Broncho-Esophageal Association. Tevens is hij lid van de werkgroep medisch technische zaken van Eardrop, een stichting die zich inzet voor het opleiden van KNO-artsen in Afrika.

  Aanwezig:

  Maandag: poli
  Woensdagochtend: poli

  Sluiten
   
 • De heer dr. M.P. Kos

  De heer dr. M.P. Kos

  De heer dr. M.P. Kos studeerde geneeskunde te Groningen. Zijn opleiding tot KNO-arts heeft hij gevolgd in het VU medisch centrum te Amsterdam, het Spaarne ziekenhuis te Hoofddorp en het Westfriesgasthuis te Hoorn. Voor zijn promotieonderzoek naar “chirurgische behandelingen van slik- en verslikklachten” heeft hij diverse artikelen in wetenschappelijke tijdschriften gepubliceerd. In januari 2011 is hij gepromoveerd.

  De heer Kos is werkzaam vanaf 2008 in het Waterlandziekenhuis. In 2009 combineerde hij deze functie met een vervolgopleiding plastische en reconstructieve aangezichtschirurgie onder leiding van Prof dr. Nolst Trenite in het AMC en dr Vuyk in Tergooiziekenhuizen Blaricum. Binnen het Waterlandziekenhuis oefent hij het vak in de gehele omvang uit.

  Aanwezig:

  Maandag: poli*
  Dinsdag: poli, middag: poli v.a. 16.00 uur, avond: poli tot 19.00 uur
  Donderdag: poli
  Vrijdagmiddag: poli

  * om de week

  Sluiten
   
 • De heer P.I. Doornenbal

  De heer P.I. Doornenbal

  De heer P.I.Doornenbal studeerde geneeskunde in Leiden, alwaar hij ook de opleiding volgde tot Keel-, Neus- en Oorarts.  Tevens heeft hij vier jaar sportgeneeskunde gestudeerd in o.a. Groningen en Amsterdam en was hij als assistent chirurgie verbonden aan het marinehospitaal te Overveen in het kader van zijn dienstplichtinvulling. Hij was ca 2 jaar staflid in het LUMC en was mededocent van de Leidse endonasale neusbijholten cursus. Speciale aandachtsgebieden zijn de endonasale neusbijholten chirurgie en de correctie van afstaande oren (flapoorcorrectie). Vanaf 1997 maakt hij deel uit van de maatschap KNO-heelkunde van het Waterlandziekenhuis.

  Aanwezig:

  Maandagochtend: poli
  Dinsdag: poli v.a. 13.15 uur, avond: poli tot 19.00 uur
  Woensdagmiddag: poli
  Donderdag: poli

  Sluiten
   
 • Mevrouw H.A.J. Brok

  Mevrouw H.A.J. Brok

  Mevrouw Brok studeerde Geneeskunde te Rotterdam. Ze volgde de opleiding tot KNO-arts in het AMC te Amsterdam, het Lucas Ziekenhuis te Amsterdam en het Elisabeth Gasthuis te Haarlem. Tijdens deze periode heeft zij diverse stukken in wetenschappelijke tijdschriften gepubliceerd.

  Tijdens de opleiding en ook na haar registratie als KNO-arts in 1999 heeft zij zich onder leiding van Prof.Dr Nolst Trenite bekwaamd in de in- en uitwendige neuschirurgie.

  Sinds eind 2001 maakt zij deel uit van de maatschap KNO-heelkunde van het Waterlandziekenhuis.

  Aanwezig:

  Maandagmiddag: poli
  Dinsdagochtend: poli
  Vrijdagochtend: poli

  Sluiten
   

Verpleegkundig specialist

Patiënteninformatie

Conchacaustiek
Slaapapneu: CPAP therapie
slaapapneu: Mandibulair repositie apparaat (MRA)
Keel: Microlaryngoscopie (MLS)
Meatusplastiek
Snurken en slaapapneu
UPPP (Uvulo Palato Pharyngo plastiek)
Gehoor: Horen met één oor
Operatie aan de amandelen bij volwassenen
Slechthorendheid en hoortoestellen
Endoscopische operaties aan de bijholte vd neus
Oorsuizen
Duizeligheid
Oordruppels
Neusbloeding: voorlichting
Ooroperatie
Allergie
Flapoor: operatieve correctie
Rhinoplastiek
Neus: septumcorrectie
Conchareductie

Conchacaustiek, verkleining van de neusschelpen
CPAP therapie
Houdingsoefeningen bij duizeligheid
Aandachtspunten na een neusbloeding (epistaxis)
Operatie aan de neus, de in- en uitwendige neuscorrectie (rhinoplastiek)
Propofolscopie
Verwijderen van de neus- en keelamandelen bij kinderen
Verwijderen van de neusamandel – doorprikken van het trommelvlies
Het plaatsen van trommelvliesbuisjes
Neusseptumcorrectie 
Het spoelen van de neus
Praktische slaapadviezen
Wanneer uw kno-arts spreekt over ‘Trommelvliesbuisjes’
Ziekte van ménière
Bevestiging afspraak slaaponderzoek

Links
http://www.kno.nl/
website betrouwbarebron.nl

Zie ook:

Dagbehandeling