Interne geneeskunde

Het specialisme Interne geneeskunde richt zich op onderzoek en behandeling van ziekten van de inwendige organen.

Afspraken voor zowel Volendam als Purmerend kunt u maken via (0299) 457 148. De polikliniek bevindt zich in het Waterlandziekenhuis op poli 21. Ook in het Behandelcentrum Waterland Oost is er een polikliniek Interne Geneeskunde op woensdag en donderdagmiddag en vrijdagochtend, eerste etage, poli Noord.

Algemeen

Het specialisme Interne geneeskunde richt zich op onderzoek en behandeling van ziekten van de inwendige organen. Zoals maag/darmziekten, klachten van lever en galwegen. Daarnaast hoort ook onderzoek en behandeling van hoge bloeddruk en stofwisselingziekten zoals diabetes mellitus en schildklieraandoeningen tot het aandachtsgebied. De internisten beoefenen het vakgebied in de volle breedte uit, maar daarnaast heeft iedere internist een specifiek vakgebied.

Op de polikliniek Interne Geneeskunde kunt u ook te maken krijgen met medewerkers in opleiding, zoals co-assistenten of artsen in opleiding. Afhankelijk van hun ervaring en bekwaamheid kijken medewerkers in opleiding mee of voeren ook zelfstandig behandelingen uit. Zij werken altijd onder supervisie. Indien u niet wil dat een co-assistent of een arts in opleiding u onderzoekt dan wel bij de behandeling betrokken is, kunt u dat aangeven.

Behandelingen

Diabeteszorg
De internisten werken in teamverband met drie diabetesverpleegkundigen en er is een diabetescarrousel waar de diëtist en podotherapeut de diabetespatiënt mee behandelen.

Onze diabetesverpleegkundigen zijn geregistreerd in het kwaliteitsregister van de EADV en werken volgens de nieuwste landelijke richtlijnen.

Oncologie
In het Waterlandziekenhuis kunnen vrijwel alle oncologische patiënten optimaal conform de moderne richtlijnen behandeld worden. Nagenoeg alle patiënten worden in multidisciplinair verband begeleid of besproken. Daarnaast vindt in het oncologisch team nauwe samenwerking plaats tussen de internist en de oncologieverpleegkundige. Vanuit het oncologieteam vindt er een intensieve samenwerking in IKA (Intergraal Kankercentrum Amsterdam) verband plaats met het oncologieteam van het VU Medisch Centrum. Iedere patiënt met een oncologische aandoening wordt in dit team besproken zodat behandeling volgens de nieuwste en beste inzichten kan plaatsvinden.

Maag, darm en leverziekten
De internist met aandachtsgebied maag-, darm- en leverziekten verricht een groot deel van de onderzoeken op de functieafdeling. Alle endoscopische onderzoeken en ingrepen worden hier verricht. Een enkel onderzoek vindt plaats onder een roesje (heel lichte verdoving). Hiervoor is een opname van enkele uren op de dagbehandeling noodzakelijk.

Patiënteninformatie

Info afdeling Interne-Oncologie
Wat kan ik zelf aan brandend maagzuur doen
Centrale katheter via de arm (PCC)
Dorstproef
Gastroscopie
Gespecialiseerd oncologie verpleegkundigen
Inbrengen continue glucosesensor i-pro
Medicatiegesprek Oncologisch Dagcentrum
Metyrapontest
Uitleg over i-pro voor patiënten
Wat zal ik zeggen, hoe kan ik helpen
Vastenproef

Patiënteninformatie Diabetes
Patiënteninformatie met betrekking tot Diabetes kunt u vinden op de pagina ‘Diabetes‘.

Links

hepatitis.nl
mlds.nl
crohn-colitis.nl
stomavereniging.nl

Specialisten

 • dhr. A.A. Karimbeg

  dhr. A.A. Karimbeg

  Azem Karimbeg is in 2002 afgestudeerd als basisarts aan de UvA, Amsterdam. Sinds 2009 is hij internist met aandachtsgebied maag-, darm- en leverziekten. “Ik heb voor dit vak gekozen omdat je als MDL-arts een mooie afwisseling hebt tussen goed kijken en handelend optreden. Er ik houd ervan om patiënten te zien op de poli en gastro- en colonoscopieën te doen.”

  Organiseren
  Azem kan goed organiseren en is coördinator van het bevolkingsonderzoek naar darmkanker in het Westfriesgasthuis en het Waterlandziekenhuis.

  Vooruitstrevend
  Hij vertelt: “Ik heb destijds juist gekozen voor het Westfriesgasthuis vanwege de directe collega’s. Maar ook omdat het een opleidingsziekenhuis is. Onderwijs prikkelt vooral jezelf om scherp te blijven, bijvoorbeeld als je samenwerkt met coassistenten en arts-assistenten. En ik vind het bovendien een modern, gastvrij ziekenhuis, dat digitaal vooruitstrevend is.”

  En verder
  “Ik ben getrouwd en vader van drie kinderen,” vertelt Azem. “En ik vind het leuk om te koken.”

  Sluiten
   
 • dhr. S. Balkema

  dhr. S. Balkema

  Sebastiaan Balkema studeerde geneeskunde in het AMC Amsterdam, waar hij in 2006 afstudeerde als basisarts. In 2013 was hij klaar als MDL-arts.

  Vernieuwd
  Hij werkt sinds 2016 bij het Westfriesgasthuis met veel plezier. “Het is een modern ziekenhuis met veel mogelijkheden voor ontwikkeling. En er is een prachtig vernieuwd scopiecentrum.”

  Denken en doen
  Hij vertelt: “Ik vind MDL een interessante mengeling van ‘denken en doen’. Er zijn veel endoscopische technieken mogelijk in ons vakgebied. Vooral de interventie-endoscopie heeft daarbij mijn interesse. Maar ook klachten en symptomen analyseren om tot een goede diagnose te komen, kan mij veel voldoening geven. Daarbij is MDL heel divers door de afwisselende patiënten populatie met zowel acute als chronische klachten.”

  Sluiten
   
 • Mevrouw E. Kolsteren

  Mevrouw E. Kolsteren

  Aandachtsgebied: Hematologie en oncologie

  Mevrouw Kolsteren is opgeleid in het AMC en het VUmc, alwaar zij respectievelijk haar registraties in de hematologie en de medische oncologie behaalde. Zij heeft in het bijzonder veel expertise opgebouwd op het gebied van palliatieve zorg.

  Poli: maandag, woensdagochtend en donderdag.

   

  Sluiten
   
 • Mevrouw M. de Fost

  Mevrouw M. de Fost

  Aandachtsgebied: Internist – endocrinoloog.

  Mevrouw dr. de Fost heeft geneeskunde en biomedische wetenschappen gestudeerd aan de Universiteit van Leiden. Zij is gespecialiseerd en gepromoveerd in het AMC te Amsterdam. Ze is sinds 20 april 2015 werkzaam in het Waterlandziekenhuis.

  Poli: Maandagmorgen, dinsdagmiddag, donderdagmiddag en vrijdag.

   

  Sluiten
   
 • De heer J. Vermeulen

  De heer J. Vermeulen

  Chef de Clinique

  Sluiten
   
 • Mevrouw dr. M. Vleugel

  Mevrouw dr. M. Vleugel

   
 • Mevrouw R.E. Broers

  Mevrouw R.E. Broers

  Aandachtsgebied: Internist – hematologie

  Mevrouw Broers heeft Geneeskunde gestudeerd aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en 1 jaar aan de universiteit van Leuven (België). Daarna heeft zij haar specialisatie tot internist-hematoloog gedaan in het VUmc. Mevrouw Broers is sinds juni 2011 werkzaam in het Waterlandziekenhuis als internist-hematoloog.

  De hematoloog en de oncologen van het Waterlandziekenhuis werken in Esperanz-verband samen met het Westfriesgasthuis en het Zaans Medisch Centrum, met als academisch consultziekenhuis de afdeling Hematologie van het VUmc te Amsterdam.  ‘Samen met de gespecialiseerd hematologieverpleegkundigen vormen wij een goed samenwerkend, zeer betrokken hematologisch team’.

  Aanwezig:

  Poli: dagelijks behalve op woensdag.

   

   

   

   

   

  De heer

  Specialiteit: Parkinson.

  Maandag: poli
  Dinsdagochtend: KNF, middag: poli
  Donderdagochtend: BWO, middag: poli
  Vrijdagochtend: poli

  BWO = Behandelcentrum Waterland Oost, Volendam

  Sluiten
   
 • De heer F.A.J. Verburg

  De heer F.A.J. Verburg

  Aandachtsgebied: Internist-Endocrinoloog met specifieke aandacht voor diabetes mellitus en overige endocriene en metabole ziektebeelden.

  De heer Verburg is gestart per 1 januari 2011.

  Hij heeft zijn opleiding geneeskunde genoten aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. De opleiding interne geneeskunde in de regio Noord-Oost Nederland en de opleiding tot internist met het aandachtsgebied endocrinologie afgerond in het Universitair Medisch Centrum Groningen.

  Aanwezig:

  Maandagmiddag: poli
  Dinsdag: poli, middag:  poli na 14.30 uur
  Woensdagmiddag: poli
  Donderdagmiddag: poli
  Vrijdagmiddag: poli tot 16.30 uur

  Sluiten
   
 • Mevrouw L.J. Eichweber

  Mevrouw L.J. Eichweber

  Aandachtsgebied: Maag- darm en leverziekten en vasculaire geneeskunde

  Aanwezig:

  Maandag: poli tot 10.00 uur, middag: functie
  Woensdag: poli, middag: functie
  Donderdag: poli tot 10.30 uur, middag: functie

   

  Sluiten
   

Verpleegkundig specialisten

 • Mevrouw J. Kaijer

  Verpleegkundig specialist oncologie

  Locatie: poli 21

  Spreekuren: alle werkdagen

  Contact
  Telefoon: (0299) 457 476

  Sluiten
   

Annemarie Schuitemaker-Bakker, verpleegkundig specialist

Zie ook:

Diabetes
Dialyse
Endoscopie
Esperanz