Intensive Care

Op de zorgintensieve afdeling worden patiënten behandeld waarbij een direct gevaar bestaat op ontregeling van vitale functies zoals ademhaling of bloeddruk en/of waarbij een of meer functies zijn verstoord of uitgevallen.

De IC-verpleegkundige is bereikbaar via (0299) 457 626 of (0299) 457 627. Het is nadrukkelijk de bedoeling dat met familie/kennissen afgesproken wordt dat één persoon de contacten met de afdeling onderhoudt. Die persoon is dan volledig geïnformeerd.

Op de zorgintensieve afdeling worden patiënten behandeld waarbij een direct gevaar bestaat op ontregeling van vitale functies zoals ademhaling of bloeddruk en/of waarbij een of meer functies zijn verstoord of uitgevallen. Dergelijke functies kunnen worden ondersteund met medicijnen en/of  apparatuur. Intensieve bewaking bij deze patiëntencategorie is noodzakelijk in verband met de instabiele en soms snel veranderende gezondheidssituatie.

Voorbeelden van patiëntencategorieën zijn patiënten na grote operaties, met een ernstige longontsteking of met bloedvergiftiging (sepsis).

Wie werken er op de Intensive Care

Het medische team bestaat uit:

 • specialisten (intensivisten)
 • gespecialiseerde verpleegkundigen
 • andere specialisten (dagelijks overleg t.a.v. specifieke problemen)

Intensivisten
De intensivisten zijn hoofdbehandelaar van alle op de zorgintensieve afdeling opgenomen patiënten. Vanuit deze positie leveren de intensivisten de medische zorg en zijn daarvoor eindverantwoordelijk. Intensivisten blijven betrokken bij de patiënten die de zorgintensieve afdeling verlaten. Intensivisten worden ook voor preoperatieve consulten op de afdeling gevraagd en komen, zo nodig, op de spoedeisende hulp bij de opvang van patiënten die uitgebreide zorg nodig hebben.

Intensive Care / Medium Care

Op de afdeling wordt onderscheid gemaakt tussen:

Medium Care: voor patiënten die door ziekte of na een operatie meer zorg en bewaking nodig hebben dan op een gewone verpleegafdeling.
Intensive Care: voor patiënten waarbij de kans bestaat dat vitale functies (zoals ademhaling, bloeddruk) zijn ontregeld, verstoord of uitgevallen. Dergelijke functies kunnen worden ondersteund met medicijnen en/of apparatuur. Intensieve bewaking is noodzakelijk in verband met de instabiele en  soms snel veranderde gezondheidssituatie.

Specialisten

 • De heer C. (Carlo) Gowrising

  De heer C. (Carlo) Gowrising

   
 • De heer S. Van der Sluis

  De heer S. Van der Sluis

   
 • De heer M. (Michiel) Erkamp

  De heer M. (Michiel) Erkamp

   
 • De heer J. (Johan) van de Klooster

  De heer J. (Johan) van de Klooster

   
 • Mevrouw E.J. (Edith) Woldering

  Mevrouw E.J. (Edith) Woldering

  Naam: Mw. E.J. (Edith) Woldring
  Specialisme: Intensive Care
  Functie: Internist-intensivist
  Aandachtsgebieden:
  Opleiding: 2006-2008 Spaarne Ziekenhuis2008-2009 VUMC2009-2012 OLVG fellow IC
  Verbonden aan het WLZ sinds: 1 juli 2017
  Eerdere werkgevers: 2012-2016 Zuwe Hofpoort Ziekenhuis, Woerden2016-2017 Alrijne  Ziekenhuis, Leiderdorp
  Promotieonderzoek:
  Persoonlijke introductie: Sinds 1 juli jl werk ik met veel plezier op de Intensive Care van het Waterlandziekenhuis. Het zorgen voor de ziekste patiënten in het ziekenhuis is elke dag weer een uitdaging. Ook het begeleiden van de familie vind ik een bijzonder aspect van mijn vakgebied. Ik wil me graag inzetten voor hoog-kwalitatieve zorg op beide ziekenhuislocaties.
  Poli op: geen
  Sluiten
   
 • Mw. T. Pistekova

  Mw. T. Pistekova

  functie: anesthesioloog-intensivist

  Sluiten
   

Patiënteninformatie

Intensive Care + Medium Care

Bezoekregels

Voorafgaand aan een bezoek aan een patiënt op de Intensive Care, vragen wij u notie te nemen van de bezoekregels die op deze unit gelden:

 • Bezoek is welkom van 14.00 uur tot 20.00 uur.
 • Maximaal 2 bezoekers per patiënt.
 • Kinderen tot 12 jaar graag in overleg met de verpleegkundige. NB: Belangrijk is dat een kind goed voorbereid is op de situatie en de situatie aankan.
 • Bloemen en planten zijn i.v.m. strenge hygiëne-eisen en infectiegevaar niet toegestaan.

Hoe het bezoeken van een patiënt op de Intensive Care in zijn werk gaat, leest u hieronder.

U kunt zich melden via de bel die zich voor de deuren van de IC bevindt. Hier wordt u opgevangen door de verpleegkundige of secretaresse.

Omdat patiënten op de Intensive Care meestal een verminderde weerstand hebben, zijn zij gevoeliger voor infecties. In verband met de strenge hygiëne verzoeken wij u voor het betreden van de IC uw handen te reinigen met handenalcohol.
Bloemen en planten zijn helaas niet toegestaan.

Bij binnenkomst ziet u de balie waar zich monitoren bevinden. Ook in de koffiekamer van het IC-personeel bevinden zich monitoren om de patiënten goed in de gaten te kunnen houden. De afdeling bestaat uit 4 2-persoons kamers.

De intensive care kamer met allerlei apparatuur.
Aan de rechterkant de monitor die o.a. het hartritme, de bloeddruk, de ademhaling en het zuurstofgehalte kan worden afgelezen. Hieronder is de beademingsmachine opgesteld. Links de infuuspompen en de sondevoedingspomp. Op de voorgrond ziet u de computer waar de alle gegevens opgeslagen worden: de afspraken van de arts, de medicijnen, bevindingen van de fysiotherapeut, rapportage etc.

Meer informatie
Voor aanvullende informatie verwijzen wij u graag naar de Patiënteninformatie over Intensive Care en Medium Care.