Hartziekten

Algemeen

Een uitgebreid overzicht van niet aangeboren hartafwijkingen vindt u op de website van de hartstichting.

Behandelingen

Onderzoeken

  • Hartcatheterisatie: Dit onderzoek vindt plaats in de ochtend of middag op dinsdag, woensdag of vrijdag. Via het secretariaat van polikliniek cardiologie wordt u uitgenodigd voor dit onderzoek. Neemt u in ieder geval mee: warme sokken en nachtkleding voor één nacht (dit voor het geval dat u een nacht moet blijven). Wordt u ’s middags geholpen, dan moet u een nacht blijven.
  • Echo cor:  dit is een echo van het hart
  • Holter: dit is een 24 – 48 uur hartritmeregistratie
  • Slokdarm echocardiografie
  • Inspanningstest
  • 24 uurs-bloeddrukmeting

Therapie

Hartrevalidatie
Revalidatie na dotteren en hartoperatie. Dit gebeurt met behulp van een fysiotherapeuten, maatschappelijk werk, diëtiste en cardioloog. De coördinatie wordt verricht door een hartrevalidatie verpleegkundige. Voorafgaand aan de revalidatie vindt in de meeste gevallen nog plaats:

  • een echo van het hart: om te kijken of er schade aan de hartspier is en of de hartspier nog voldoende pompkracht heeft
  • inspanningstest: om te kijken of de hartspier bij inspanning zuurstof tekort krijgt waardoor er klachten kunnen ontstaan.

Uw afspraak op de poli

Wanneer u een afspraak op de poli heeft voor een inspanningstest dan is het verstandig om makkelijk zittende kleding aan te  trekken.

Algemene informatie over uw afspraak vindt u op de pagina ‘uw afspraak op de poli’.

Uw opname

Opname voor cardioversie
U meldt zich om 10.30 uur nuchter bij de secretaressebalie van afdeling A2. De secretaresse brengt u naar de familiekamer. Door de verpleegkundige wordt u opgehaald en aangesloten aan een monitor om te zien of u nog steeds een onregelmatige hartslag heeft. Zo ja, dan krijgt u een infuusnaald, waar later narcose door wordt toegediend, om u kortdurend te laten slapen. U krijgt plakkers op uw lichaam, hiermee wordt een lichte stroomstoot gegeven om zo het hart weer in een goed ritme te krijgen. Twee  uur na de behandeling gaat u met ontslag. U hoeft geen extra kleding mee te nemen.

Algemene informatie over uw opname vindt u op de pagina ‘uw opname’.

Patiënteninformatie

Dopplercardiogram
Echo-Dopplercardiogram (klinisch) 
Slokdarm echocardiografie
Informatie over intravasculair toegediende jodiumhoudende contrastmiddelen

Zie ook:

Cardiologie
CCU
Hartfalenpoli
Rapid Access Poli
Hartrevalidatiepoli
Cardiologie Centrum Waterland