Dialyse

Op deze pagina vindt u informatie over uw dialyse.

De dialyseafdeling in het Waterlandziekenhuis is iedere dag open voor dialyses van 7.30 tot 20.00 uur, behalve op zaterdag. De afdeling is telefonisch bereikbaar via (0299) 457 794 of per e-mail: codiawaterland@wlz.nl. Op andere dagen kunt u een boodschap op de voicemail inspreken via (0299) 457 793. De afdeling bevindt zich op D3.
In behandelcentrum Waterland Oost is er een polikliniek Codia op woensdagmiddag op poli Noord.

Algemeen

Sinds 2010 is er in het Waterlandziekenhuis een dialyseafdeling gevestigd, genaamd Codia. Codia is ontstaan door een samenwerking van het Zaans Medisch Centrum (Zaandam), het Westfriesgasthuis (Hoorn) en het Waterlandziekenhuis (Purmerend).   Deze samenwerking is tot stand gekomen om de reisafstanden voor de dialysepatiënt te verkleinen. Nefrologen uit het Westfriesgasthuis , het Zaans Medisch Centrum en de nefroloog uit het Waterlandziekenhuis werken samen op de dialyseafdeling in het Waterlandziekenhuis. Gemiddeld 1 x per week komt uw nefroloog bij u langs tijdens uw dialyse op de afdeling.

Specialisten

 • Mw. H. Wessel

  Mw. H. Wessel

  Sinds november 2016 werkt Mw. H. Wessel met veel plezier in het Waterlandziekenhuis.

  “Als internist-nefroloog heb ik me, naast de algemeen interne geneeskunde, gespecialiseerd in de behandeling van nierziekten en dialyse.

  Het is mijn doel om samen met de patiënten de beste keuze te maken voor de behandeling. Dat vraagt om goede medische kennis, maar vooral ook een persoonlijke aanpak en goede communicatie. Daarnaast zorg ik ervoor dat ik op de hoogte blijf van de meest recente ontwikkelingen in mijn vakgebied.”

  Sluiten
   
 • Mevrouw dr. A. van Tellingen

  Mevrouw dr. A. van Tellingen

  internist-nefroloog

  Aandachtsgebieden: Algemene nierziekten, Nierfunctie vervangende behandeling , Niertransplantatie  en SLE.
  Sinds 2010 verbonden aan het Zaans Medisch Centrum
  2008-2010 Internist-nefroloog Academisch Medisch Centrum te Amsterdam (afdeling niertransplantatie)

  Medisch Centrum Alkmaar te Alkmaar
  VU Medische Centrum te Amsterdam

  Sluiten
   
 • De heer dr. M.H.M. Raasveld

  De heer dr. M.H.M. Raasveld

  Internist-nefroloog
  Aandachtgebied: Nefrologie
  Verbonden aan het Westfriesgasthuis

  Afgestudeerd in 1994, AMC
  Afstudeerspecialisatie: 2000, AMC

  Sluiten
   
 • Mevrouw E.A.C. Kuin

  Mevrouw E.A.C. Kuin

  Internist-nefroloog
  Aandachtsgebied:
  Sinds juni 2014 verbonden aan het Westfriesgasthuis

  Liesbeth Kuin volgde haar opleiding aan het AMC en deels in het Westfriesgasthuis.
  Jaar en plaats van afstuderen: 2011, Amsterdam

  Sluiten
   
 • De heer dr. R.J.L. Klaassen

  De heer dr. R.J.L. Klaassen

  internist-nefroloog
  Aandachtsgebieden: Internist met extra registratie in:nierziekten (nefroloog)bloedvataandoeningen (vasculaire geneeskundige)immuunziekten (immunoloog)
  Sinds 1998 verbonden aan het Zaans Medisch Centrum.

  1996-1998: Opleiding in aandachtsgebied nefrologie

  1993-1995: Voltooiing opleiding Internist  Erasmus Medisch Centrum Rotterdam

  1991-1992: Vooropleiding Interne Geneeskunde Zuiderziekenhuis Rotterdam

  1987-1990: Wetenschappelijk medewerker afd. immuunhaematologie Universiteit Amsterdam, afgerond met proefschrift Autoimmunity against peripheral blood cells in HIV-1-infection and Fc-receptor-mediated clearance en met de registratie als immunoloog

  1978-1986: studie geneeskunde RijksUnversiteit Groningen

  Sluiten
   
 • De heer dr. D. Boon

  De heer dr. D. Boon

  Internist-nefroloog
  De heer Boon is sinds 2008 verbonden aan het Westfriesgasthuis.

  D. Boon (1972) volgde de opleiding tot internist-nefroloog in het AMC te Amsterdam. Voor zijn specialisatie promoveerde hij op het proefschrift getiteld ‘Haemodynamic studies in haemodynamically challenged patients’ waarvoor patiëntgebonden onderzoek heeft plaatsgevonden in het AMC. Zijn promotor was Prof. dr. M.M. Levi, hoogleraar Interne Geneeskunde.

  Mede dankzij dit onderzoek ligt zijn bijzondere belangstelling bij hypertensie.

  Sluiten
   

De behandeling

Als de nieren niet meer of heel slecht werken, hopen de afvalstoffen zich op in het lichaam.  Dit geeft veel klachten. Tijdens een hemodialysebehandeling worden de afvalstoffen door middel van een kunstnier uit het lichaam verwijderd.

Dit kan gebeuren via een katheter die in een groot bloedvat is geplaatst.

Het kan ook via aanprikken van een bloedvat in de arm, die hiervoor geschikt is gemaakt.

 

Een dialysebehandeling gebeurt  over het algemeen 3 maal per week 4 uur. Op vaste dagen en tijden.

Wij werken met nefrologen uit het Waterlandziekenhuis, het Westfriesgasthuis en het Zaans Medisch Centrum. Als u bij ons dialyseert, komt uw nefroloog meestal 1x per week, op een vaste dag, bij u langs.

De nefrologen zijn altijd telefonisch bereikbaar. Is het nodig dat er een nefroloog naar u komt kijken buiten de gebruikelijke visitedag om, dan is de nefroloog of internist uit het Waterlandziekenhuis altijd bereikbaar.

Verder verzorgen de nefrologen ook de poliklinische spreekuren in het Waterlandziekenhuis en op de poli in Volendam.

De afdeling

Codia is een kleine dialyseafdeling waar 7 patiënten tegelijk behandeld kunnen worden. Dit gebeurt dagelijks, zowel in de ochtend als in de middag, behalve op zaterdag. De afdeling is in een huiselijke, moderne stijl ingericht.

Onze afdeling voldoet aan alle vereiste kwaliteitsnormen.

Ons team staat voor uitstekende  zorg. Tijdens uw behandeling wordt u verzorgd door verpleegkundigen,  die gespecialiseerd zijn in de zorg voor mensen met nierproblemen. Zij zijn voortdurend tijdens uw behandeling op de dialysezaal aanwezig.

Naast de nefrologen en de dialyseverpleegkundigen bestaat ons team uit een medisch maatschappelijk werker en een diëtiste. Het team komt 1 x per 2 maanden samen om de behandeling van alle patiënten te bespreken en de zorg goed op elkaar af te stemmen.

De patiënten die in aanmerking komen voor niertransplantatie worden bij ons voorbereid. Alle vooronderzoeken worden door ons geregeld. De niertransplantatie zelf wordt meestal in het AMC gedaan.

De Diëtiste

Als dialysepatiënt is het belangrijk om op bepaalde voedingsmiddelen te letten. Sommige voedingsmiddelen geven meer afvalstoffen dan anderen. Maar deze voedingsstoffen heeft u ook weer nodig. Daarom is het belangrijk  om u aan een dieet te houden. De diëtiste gaat samen met u kijken hoe een lekkere en gezonde maaltijd er voor u uitziet.

Onze diëtiste komt uit het Zaans Medisch Centrum. Zij komt 1 keer per maand bij alle patiënten langs. Mocht u haar advies vaker nodig hebben, dan proberen we dit voor u te regelen.

Maatschappelijk werk

Dialyseren heeft veel invloed op uw dagelijks leven. U bent iedere week, 3 keer 4 uur, op de dialyseafdeling. Dit kan veel vragen oproepen zoals:

 • Wat zijn de gevolgen voor de toekomst
 • Kan ik nog blijven werken of mijn hobby’s uitvoeren
 • Welke praktische problemen kan ik verwachten
 • Wat zijn financiële gevolgen
 • Waar moet ik zijn voor eventuele aanpassingen in mijn woning
 • Wordt de taxi vergoed
 • Kan ik nog wel op vakantie

Dit zijn allemaal vragen die u met de medisch maatschappelijk werker kan bespreken.

Ook in de fase die voorafgaat aan de dialyse, is de maatschappelijk werker bij de behandeling betrokken. Zij kan u ondersteunen in het maken van een beslissing ten aanzien van welke therapie u wilt volgen en bij het verwerken van de nierziekte. Bij een eventuele transplantatie kan zij u begeleiden.
De medisch maatschappelijk werker richt zich met name op de niet medische zaken.

Onze medisch maatschappelijk werker komt uit Hoorn. Zij komt 2 keer per maand bij u langs. Als u behoefte heeft om haar vaker te spreken, kan dat geregeld worden.

Veel gestelde vragen

Wat is een EVV’er of  zorgcoördinator?
Codia werkt met EVV’ers. Dat betekent: eerst verantwoordelijke verpleegkundige. Op de afdeling werken een aantal verpleegkundigen die de zorg tijdens de dialyse op zich nemen. Uw EVV’er houdt toezicht op het hele proces van de zorg. Hij of zij zorgt ervoor dat alles goed verloopt. Specifieke vragen of zaken die geregeld moeten worden, zal hij / zij samen met u regelen.

Kan ik als dialysepatiënt nog wel op vakantie?
Jazeker, u kunt als dialysepatiënt, met toestemming van uw nefroloog,  gewoon op vakantie gaan. Dit houdt dan wel in dat u in de buurt van uw vakantieadres een centrum moet vinden waar u tijdens uw vakantie kan dialyseren. De maatschappelijk werker en uw EVV‘er  kunnen  u daarbij helpen.

Zijn er bezoektijden op de afdeling?
Er zijn geen bezoektijden. U kunt tijdens de gehele dialyse bezoek ontvangen. Wij vragen alleen tijdens het aan- en afsluiten aan het bezoek om even ergens anders plaats te nemen zodat wij ons werk kunnen doen.

Hoe gaat het als ik de eerste keer moet dialyseren?
De allereerste keer dat u moet dialyseren, gebeurt dat in het Zaans Medisch Centrum te Zaandam of in het Westfriesgasthuis te Hoorn. Dit gebeurt daar omdat we deze fase zo goed mogelijk willen begeleiden, dat wil zeggen in een ziekenhuis waar voortdurend een nefroloog aanwezig is. Als de eerste 6 dialyses zonder problemen zijn verlopen, komt u bij Codia dialyseren.

Kan ik van mijn huidige dialyseafdeling  overstappen om bij Codia te dialyseren?
Ja, in overleg is dit mogelijk. U kunt zich aanmelden bij Codia. Daarna  bespreekt u de overstap  met uw huidige nefroloog. Uw nefroloog neemt contact op met de nefroloog van Codia. Als onze nefroloog het goedkeurt, bent u welkom.

Vakantiedialyse

 U kunt bij ons terecht om tijdens uw vakantie gedialyseerd te worden.
Aanmelding voor vakantiedialyse graag minimaal 6 weken van tevoren.
Onze regio is een ideale plek om vakantie te houden. Er is veel variatie in natuur, veel folklore in de regio en authentieke dorpjes.
Ons centrum ligt maar 10 min rijden van Edam- Volendam en 20 minuten rijden van Amsterdam. Parkeren op de ruime parkeerplaats van het Waterlandziekenhuis is voor dialysepatiënten gratis. Tijdens uw dialyse kunt u een maaltijd krijgen, naar keuze (broodmaaltijd of warme maaltijd). Ook is het mogelijk om tijdens uw dialyse bezoek te ontvangen.

Patiëntinformatie

Algemene informatie over Codia
Dialysewijzer

Angio van een shunt

Dotteren: (PTA) van een shunt

Duplex-echografie van een shunt

Verzorgen van een dialysekatheter

Het beschermen van de bloedvaten (venepreservatie)

Aanleggen van een shunt

Vakantiewijzer voor hemodialysepatiënten