Darmkanker (bevolkingsonderzoek)

Het bevolkingsonderzoek wordt tussen 2014 en 2019 stapsgewijs ingevoerd. Niet iedereen ontvangt op hetzelfde moment een uitnodiging. De reden hiervoor is dat er voldoende zorgverleners opgeleid moeten worden om het vervolgonderzoek uit te voeren. Uw geboortejaar bepaalt wanneer u voor het eerst een uitnodiging krijgt. Hiervoor ontvangt  u  thuis een ontlastingstest. Bij een afwijkende uitslag, wanneer er bloedsporen in de ontlasting zijn gevonden, wordt u doorverwezen naar het ziekenhuis voor verder onderzoek van de dikke darm door middel van een coloscopie.

Afwijkende uitslag

Dit vervolgonderzoek bestaat uit twee delen: een intakegesprek door een verpleegkundige  op poli 19, bouwdeel J0 Endoscopie. Een paar dagen later volgt een inwendig kijkonderzoek. Dit onderzoek wordt ook wel coloscopie of colonoscopie genoemd. Met behulp van de coloscopie kunnen afwijkingen aan de dikke darm worden opgespoord. Tevens kunnen er tijdens het onderzoek direct ook kleine ingrepen worden gedaan, zoals het nemen van biopsie of het verwijderen van poliepen. Patiënten kunnen  bij het onderzoek een lichte verdoving krijgen, zodat zij nauwelijks hinder van het onderzoek ondervinden. Kijk voor uitgebreide informatie en een filmpje op de site van het RIVM.

Kiezen voor een ziekenhuis

Mensen uit de regio Noord-Holland kunnen voor het vervolgonderzoek terecht bij het Waterlandziekenhuis. U beslist zelf of u wel of niet meedoet aan het vervolgonderzoek.

Wanneer u als patiënt voorkeur heeft voor een ander ziekenhuis dan in uw uitnodiging staan, kunt u dit opgeven bij het RIVM. In de uitnodiging van het RIVM kunt u hier meer over lezen.

Waarom?

Door het bevolkingsonderzoek kan darmkanker vroegtijdig worden ontdekt. Als darmkanker vroeg wordt ontdekt, is de kans groter dat de behandeling succes heeft. De behandeling is vaak ook minder zwaar. Ook kan een mogelijk voorstadium van darmkanker worden gevonden. Als een voorstadium wordt behandeld, kan darmkanker worden voorkómen. Het bevolkingsonderzoek kan op langere termijn jaarlijks 2.400 sterfgevallen aan darmkanker helpen voorkomen.

Als u wilt weten wanneer u een uitnodiging kan verwachten, klik dan hier.

Brochure over het bevolkingsonderzoek darmkanker

Bevolkingsonderzoek Midden-West