Coronary Care Unit (CCU)

De hartbewaking, coronary care unit (CCU), is samengevoegd met de Eerste Harthulp (EHH).

De hartbewaking is telefonisch te bereiken via (0299) 457 455 en is gevestigd op vleugel J2 van het Waterlandziekenhuis.

Eerste harthulp

Op de eerste harthulp wordt zorg verleend aan patiënten met acute cardiale problematiek of patiënten met een vermoeden hiervan. De eerste harthulp is de toegangspoort tot de hartbewaking. De verpleegkundig specialist neemt de anamnese, het lichamelijk onderzoek en eventueel aanvullend onderzoek bij u af. Als de uitslagen bekend zijn, bespreekt de verpleegkundig specialist deze met de cardioloog.  De uitslag wordt u mede gedeeld door de verpleegkundig specialist en/of de arts.

Hartbewaking (CCU)

Op de hartbewaking liggen patiënten met een (dreigend) acuut hartprobleem of een verdenking hiervan. Er worden patiënten opgenomen met pijn op de borst, hartinfarct, hartfalen of hartritmestoornissen. De hartbewaking bewaakt ook waar nodig het hartritme van de patiënt via telemetrie. Dit is een zendertje dat met vier elektrodes aan de patiënten verbonden is die op andere afdelingen liggen. Patiënten die een electro-cardioversie moeten ondergaan worden ook op de hartbewaking opgenomen.

Dagindeling CCU

07.00 uur
Gewekt door verpleegkundige van de nachtdienst en medische contoles, zoals bloeddruk meten, hartfilm maken en temperatuur meten. Toedienen van medicatie.
7.30 uur
Wisseling van verpleegkundigen.
7.30 – 8.30 uur
Ontbijt en aansluitend kunt u zich (evt. met hulp van verpleegkundige) wassen.
v.a. 9.00 uur door de weeks, v.a. 10.00 uur in het weekend
Visite door cardioloog om te zien hoe het met u gaat en om afspraken te maken over beleid.
Dag
Afhankelijk van uw medische situatie krijgt u onderzoeken en therapieën. Hierover wordt u uitgebreid geïnformeerd.
12.00 – 13.00 uur
Broodmaaltijd
Rusttijd
15.30 uur
Wisseling van verpleegkundigen
17.00 – 18.00 uur
Warme maaltijd
23.00 – 07.00 uur
Op de afdeling is het zo rustig mogelijk zodat u ongehinderd kunt slapen. De verpleegkundige die ’s nachts dienst heeft komt enkele keren per nacht langs.
23.15 uur
Wisseling van verpleegkundigen.

Zie ook:

Cardiologie