Kinderafdeling

Algemeen

De medewerkers van de Kinderafdeling willen graag dat kinderen zich op hun gemak voelen. Daarom proberen wij het op de Kinderafdeling zo leuk mogelijk te maken.

De Kinderafdeling en de Dagbehandeling hebben van de Vereniging Kind en Ziekenhuis twee Smiley’s ontvangen, omdat de afdelingen zich positief onderscheiden door hun voorzieningen voor kinderen en hun ouders. De Smiley is een kwaliteitskeurmerk en geeft aan dat de zorg op de afdeling waarvoor de Smiley is toegekend, voldoet aan alle criteria die de Vereniging Kind en Ziekenhuis daaraan stelt.

Wie werken er op de afdeling?

Afdelingssecretaresse
Zij zit direct rechts op de verpleegafdeling. Zij doet alle administratie rondom ontslag en maakt een terugkomafspraak op de polikliniek.

Kinderverpleegkundigen
Zij hebben een speciale opleiding gevolgd om kinderen en hun ouders te verplegen en te begeleiden in de dagelijkse zorg. Zij dienen de medicatie toe, houden toezicht op de vochtbalans en het algehele welzijn van de kinderen. Daarnaast doen zij de controles en bieden ondersteuning aan de specialisten. Zij zorgen voor de communicatie tussen kind, ouders en specialist. Sommige kinderverpleegkundigen hebben zich gespecialiseerd, bijvoorbeeld op het gebied van longen, diabetes, videotraining, lactatiekundigen. Deze verpleegkundigen zorgen ervoor dat de kennis van hun vakgebied op de hele afdeling up-to-date blijft. Daarbij hebben alle verpleegkundigen een eigen aandachtsgebied. Ook op de polikliniek ondersteunen kinderverpleegkundigen de arts, en houden sommigen specifieke spreekuren.

Kinderartsen en co-assistenten
Zij geven medische zorg aan de kinderen. Alle kinderartsen hebben daarnaast een specialistisch aandachtsgebied. De kinderartsen komen dagelijks op de kinderafdeling om ‘visite te lopen’, waarbij ze alle kinderen zien. Op de poliklinieken houden zij wekelijks spreekuren. De co-assistenten zijn werkzaam op zowel de polikliniek als de verpleegafdeling. De kinderartsen begeleiden hen.

Pedagogisch medewerkers
Zij werken in de speelkamer en op de kamer. Zij brengen de kinderen spelletjes, kleurpotloden, en speelgoed en doen activiteiten met de kinderen die opgenomen zijn. Ook kunnen de kinderen met ze praten over dingen die ze moeilijk, verdrietig of juist leuk vinden. Ook vertellen zij hoe het allemaal gaat als je geopereerd wordt.

Focusmedewerkers
Zij verzorgen de kamers en brengen eten en drinken.

Als je opgenomen wordt

Op de Kinderafdeling liggen kinderen van 0 tot 18 jaar.

Dankzij de stichting Michael-Wings heeft de verpleegafdeling laptops en een internetverbinding zodat je eenvoudig contact kunt hebben met je vrienden/vriendinnen en familie en kunt surfen op het internet.

Er is een speciale tienerslaapzaal en tienerkamer. Op de tienerkamer is van alles aanwezig, zoals computers met internet, TV, DVD, CD-speler, playstation en game-boys.

Op de tienerzaal mag je liggen als je minimaal 12 jaar bent en bezoek mag daar tot 20.00 uur blijven.  Ben je 16 jaar? Dan kies je zelf of je op de volwassenen- of kinderafdeling wilt.

BeterBoek
Tijdens het opnamegesprek krijgt uw kind het BeterBoek uitgereikt. Met het BeterBoek worden kinderen op een heldere, plezierige en laagdrempelige manier geïnformeerd over hun verblijf in het Waterlandziekenhuis. Aan de hand van tekst, strips, puzzels, spelletjes, kleurplaten, weetjes en links wordt de informatie weergegeven.

Meer informatie over jouw opname vind je op de pagina ‘jouw opname’.

Kinderdagbehandeling

Adviezen
Wij adviseren u normaal te eten op de dag dat u met uw kind naar ons ziekenhuis komt voor de ingreep. Dit in tegenstelling tot uw kind, dat absoluut nuchter moet zijn:

  • Wordt uw kind ’s morgens geopereerd, dan mag hij na twee uur ’s nachts geen vast voedsel of niet heldere dranken meer gebruiken. Tot 7 uur mogen nog wel heldere dranken (thee, water, appelsap) gedronken worden;
  • Wordt uw  kind ’s middags geopereerd, dan  mag tot 7:30 uur nog vast voedsel en niet heldere vloeistoffen genuttigd worden. Tot 11 uur mogen er nog heldere dranken ( thee, water, appelsap) gedronken worden;
  • Baby’s mogen tot 4 uur voor de behandeling borst- of flesvoeding drinken. Tot twee uur voor de operatie mogen ze nog wat water of andere heldere vloeistof drinken.

Op de dag van de opname neemt u thuis de temperatuur op van uw kind. Als de temperatuur boven de 38C is dan dient u contact op te nemen met de kinderafdeling waar uw kind wordt verwacht. Ook dient u thuis uw kind te wegen.

Wat gaat er gebeuren?

Je komt met je ouders op de kinderafdeling, broertjes en zusjes moeten thuisblijven. Je moet je melden bij de balie.

Je bent thuis gewogen en getemperatuurd.

Je krijgt een drankje om een droge mond te krijgen, dit is belangrijk voor de operatie. Je krijgt een zetpil, alvast tegen de pijn na de operatie. Ook krijg je een operatiejasje aan.

 

Een van je ouders mag erbij zijn als je onder narcose gaat, tenzij  je moeder in verwachting is.

Na je operatie moet je goed eten en drinken. Als je aan je amandelen bent geopereerd is een ijsje lekker.

Bezoek

Ouders zijn de hele dag welkom. Broertjes, zusjes en ander bezoek kunnen langskomen op onderstaande tijden:

  • doordeweeks tussen 15.30 – 17.00 uur en 18.00 – 19.00 uur (tienerkamer tot 20.00 uur);
  • op zaterdag, zondag en feestdagen óók van 11.00 – 12.00 uur.

Graag niet meer dan twee bezoekers tegelijk aanwezig.
Verkouden kinderen en volwassenen of kinderen die de afgelopen weken met een kinderziekte in aanraking zijn geweest raden wij aan het bezoek uit te stellen in verband met besmettingsgevaar.

Informatie voor ouders
Bij opname van een kind mag één van de ouders overnachten via onze rooming-in service. Informatie hierover en andere belangrijke informatie staat in informatie voor ouders.

Patiënteninformatie

Convulsie bij koorts
DMSA-scan
EEG-onderzoek bij kinderen
Groeihormoon stimulatietest
Ouderinformatie inbakeren
Reacties van kleuters bij een ziekenhuisopname
Reacties van peuters bij een ziekenhuisopname
Opname dagbehandeling kinderafdeling
Opname op de Kinderafdeling ivm overmatig huilen
Ouderinformatie Schoolbegeleidingsdienst Zaanstreek Waterland (SBZW)
Pedagogisch spreekuur
Pijn bij kinderen en tieners
Rooming-in
Schema voor insulinepomptherapie
Uitnodiging voorbereidingsmiddag
Verwijderen van de neus- en keelamandelen
Verwijderen vd neusamandel – doorprikken vh trommelvlies
Weer thuis, reacties van kinderen na een ziekenhuisopname 
Wegwijs op de kinderafdeling
Cirkel van rust en regelmaat
Glucose tolerantie test bij kinderen
H2 Ademtest
Liesbreuk en waterbreuk bij kinderen
Ontwikkelingsgerichte zorg
Rotavirus bij kinderen
RS virus bij kinderen
Tieners en een ziekenhuisopname
VIB op de kinderafdeling
Video Interactie Begeleiding bij overmatig huilen bij baby’s
Het plaatsen van trommelvliesbuisjes
(Verdenking) koemelkallergie

Longinformatie

Afbouwen van Ventolin
Aerochamber plus met mondstuk voor kinderen
Inhaleren met een Aerochamber met masker
Inhaleren met de Autohaler (ademgestuurd) voor kinderen en volwassenen
Inhaleren met een Babyhaler
Inhaleren met de Diskus, poederinhalator voor kinderen
Inhaleren voor kinderen
Inhaleren via de Easyhaler poederinhalator voor kinderen en volwassenen
Inhaleren met een Podhaler, voor volwassenen en kinderen
Inhaleren met de Redihaler voor volwassenen en kinderen vanaf 7 jr
Inhaleren met een Turbuhaler
Nebuhaler met masker
Inhaleren met de Volumatic
Vernevelen in de thuissituatie
Spirometrie bij kinderen