Waterlandziekenhuis 51e in ziekenhuisranglijst Algemeen Dagblad

Het Waterlandziekenhuis staat op de 51e plek van de AD ziekenhuis top 100. De AD Ziekenhuis Top 100 biedt inzicht in prestaties van alle niet-academische ziekenhuizen in Nederland. De ziekenhuizen in de lijst zijn vergeleken aan de hand van kwaliteitsgegevens die ziekenhuizen begin 2017 hebben aangeleverd bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Zorginstituut Nederland.

Vorig jaar stond het Waterlandziekenhuis op nr. 63, nu op 51. Dat is een stijging in de top 100, maar de uitslag is niet één-op-één te vergelijken met vorig jaar. Ieder jaar worden namelijk andere indicatoren en keurmerken gebruikt om ziekenhuizen te vergelijken.

Regina Terwisscha-van Scheltinga, manager Kwaliteit, licht toe: “Zo’n ranglijst is geen accurate graadmeter voor de kwaliteit van zorg in het ziekenhuis omdat lang niet alle indicatoren worden meegenomen. Maar de resultaten kunnen soms wel aangeven waar we meer aandacht aan moeten besteden.”

Wat gaat goed?
“Op het thema medicatie hebben we de maximale score behaald. Dat betekent dat het elektronisch voorschrijven van medicijnen en het controleren van medicijngebruik goed verloopt. Ook heeft het Waterlandziekenhuis 3 belangrijke keurmerken behaald.”

Wat kan beter?
“Als organisatie hebben wij continu aandacht voor het verbeteren van zorgprocessen. Op het gebied van oncologie scoren we op een paar punten nog beneden het landelijk gemiddelde. Dat heeft dan ook onze volle aandacht.”