Symposium ‘Vitaal ouder worden’ op 7 april in de P3

Het Waterlandziekenhuis, Zorgcirkel en Rabobank Waterland en Omstreken organiseren op vrijdag 7 april 2017 het Symposium Vitaal ouder worden. Tussen 13.00 en 16.00 uur komen in de drie zalen van Poppodium P3 diverse aspecten van vitaal blijven aan de orde. Hoofdspreker is Douwe Draaisma, bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en gespecialiseerd in de aard en mechanismen van het menselijk geheugen. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Mensen worden steeds ouder. Zeker in de regio Waterland, een van de meest vergrijzende regio’s van Nederland. Met die ouderdom komen ook de gebreken. Artrose, hartaandoeningen, verstoord evenwicht, geheugenverlies
om er maar een paar te noemen. Desondanks moeten ouderen langer zelfstandig blijven wonen. Dit betekent iets. In de eerste plaats voor de oudere zelf, maar zeker ook voor de mantelzorgers en de zorgverleners.

‘Het symposium op 7 april opereert precies op dit kruispunt’, vertelt Elza den Hartog, manager zorg in het Waterlandziekenhuis. ‘We bieden informatie over hoe je vitaal kunt blijven en presenteren (thuis)hulpmiddelen en mogelijkheden die ondersteuning kunnen bieden als dat niet langer helemaal zelfstandig kan. Daarom is dit symposium interessant voor zowel de oudere als de mantelzorger.
Ook de verwijzers zijn uitgenodigd. We hebben elkaar nodig om de zorg voor onze ouderen goed te organiseren’.

Douwe Draaisma
In de drie zalen van poppodium P3 worden verschillende lezingen aangeboden. Er is een zaal van de Rabobank, waar Directievoorzitter Henny Maes en manager Particulieren Hans den Haan uitleg geven hoe u (tijdig) uw dagelijkse geldzaken regelt, wat er komt kijken bij het opstellen van een testament en het beheren van vermogen.

In de grote zaal zal Douwe Draaisma namens Zorgcirkel een lezing verzorgen over de werking van het geheugen.

In de andere zaal ontvangt de voorzitter van het Waterlandziekenhuisinternist Erik-Jan Verburg, die nader ingaat op wat er met een lichaam gebeurt als het ouder wordt. Ook vertelt huisarts Liesbeth Vos over veelvoorkomende aandoeningen en ervaringen van ouderen en hun naasten. U zult naar huis gaan met praktische tips en stof tot nadenken.

Programma

13.00 uur inloop
13.30 uur start programma in 3 zalen
14.10 uur pauze
14.25 uur start 2e ronde
15.05 uur pauze
15.20 uur start 3e ronde
16.00 uur programma in 3 zalen

Tijdens de inloop, pauzes en na afloop kunt u zich laten informeren door diverse organisaties in de foyer van P3.

Zaal 1 De Zorgcirkel
Psycholoog en hoogleraar Douwe Draaisma vertelt over leeftijdsafhankelijke veranderingen in het geheugen van de mens. Stichting Ludwig verzorgt een muzikale noot.

Zaal 2 Waterlandziekenhuis
Er komt in ieders leven een moment dat de ouderdomskwaaltjes overgaan in serieuze aandoeningen waarbij helaas soms een ziekenhuisopname onvermijdelijk is. Het netwerk rond deze patiënt, bestaande uit mantelzorgers, huisarts, thuiszorg en ziekenhuis speelt dan een grote rol. Huisarts Liesbeth Vos vertelt over de dagelijkse praktijk en internist Erik-Jan Verburg legt uit wat er in je lichaam gebeurt als je ouder wordt.

Zaal 3 Rabobank Waterland en Omstreken
Manager Particulieren Hans den Haan geeft uitleg over hoe je tijdig dagelijkse geldzaken regelt, wat de mogelijkheden zijn voor het opstellen van een levenstestament en het beheren van vermogen.