Kwaliteitsinstrument Orthonet voor Waterlandse orthopeden

 Nog betere revalidatie voor patiënten orthopedie

Na je knie, heup of schouderoperatie optimaal revalideren onder begeleiding van gespecialiseerde fysiotherapeuten, in samenwerking met de orthopeed? Dat kan het in het Waterlandziekenhuis.

Door een samenwerking aan te gaan met Combined Quality Care kunnen de orthopeden van het Waterlandziekenhuis patiënten een nieuwe vorm van revalidatie aanbieden. Hierbij krijgen patiënten een aantal testmomenten aangeboden door speciaal opgeleide fysiotherapeuten, zowel voorafgaand aan de ingreep als tijdens het revalidatietraject. Speciaal hiervoor is op de 2e verdieping van het Waterlandziekenhuis een KernKinetics testpraktijk geopend.

 

Meten is weten
‘Dat patiënten revalideren na een ingreep in het ziekenhuis is natuurlijk niet nieuw’, vertelt orthopeed Damen. ‘Normaliter gaan patiënten naar hun eigen fysiotherapeut en als alles naar behoren gaat zien wij de patiënt niet meer terug. In dit nieuwe revalidatieprogramma van Orthonet wordt de patiënt een aantal keren getest in de KernKinetics testpraktijk. De uitslag van deze test wordt niet alleen met de patiënt besproken, waardoor de patiënt inzicht krijg in zijn eigen revalidatie, maar ook worden deze resultaten gedeeld met de betrokken orthopedisch chirurg en behandelend fysiotherapeut. Dit heeft als voordeel dat de behandeling sneller kan worden bijgestuurd indien nodig’. Een ander voordeel van deze nieuwe werkwijze is dat er gebruik wordt gemaakt van uniforme protocollen en dat gegevens van revaliderende patiënten worden verzameld. Feitelijk vindt er voortdurend onderzoek plaats wat ons helpt om behandelresultaten te optimaliseren’, vertelt Damen. Nog een voordeel van het werken met Orthonet is dat de patiënt via het digitale systeem zelf inzage heeft in zijn of haar testresultaten. Dat geeft volop inzicht in het herstel.

Vergoeding
Op dit moment wordt deze werkwijze alleen vergoed door Achmea. Damen: ‘Omdat Achmea deze samenwerking onderschrijft krijgen Achmea verzekerden die ontoereikend aanvullend zijn verzekerd zelfs een flinke korting op de eerste 20 revalidatiesessies. Daarna wordt alles vergoed uit de basisverzekering. Dit voordeel geldt alleen als ze kiezen voor een fysiotherapiepraktijk in hun buurt die is aangesloten op het Orthonet-netwerk. Zij hebben ook een CQC-licentie en werken met hetzelfde revalidatieprogramma. Het KernKinetics testcentrum zit in het Waterlandziekenhuis.
In eerste instantie kan dit revalidatieprogramma alleen worden aangeboden bij een totale knieprothese, totale heupprothese, voorste kruisbandplastiek, meniscusoperatie en bij een kijkoperatie aan de schouder voor patiënten met een verzekering bij Achmea. De bedoeling is om dit verder uit te breiden naar andere behandelingen en ook meerdere verzekeraars.

Klik hier voor een lijst met aangesloten fysiotherapiepraktijken met CQC-licentie