(H)eerlijk eten van hier

Patiënten van het Waterlandziekenhuis verse, gezonde en duurzame maaltijden uit de eigen streek serveren. Met dat voor ogen hebben het Waterlandziekenhuis, GreenPort Noord-Holland Noord, Atlantis Handelshuis en Diverzio hun kennis en kunde gebundeld.

Cees Neefjes, al meer dan dertig jaar kok in het ziekenhuis vertelt: “Samen met topkok Ron Blaauw hebben wij menu’s ontwikkeld. Opgebouwd uit ingrediënten die grotendeels uit de regio komen. Spinazie uit Lutjebroek, rundvlees van Texel, kaas uit de Beemster en tomaten uit Osdorp. Het komt allemaal hartstikke vers op de borden van onze patiënten. En natriumarm, want zout kan een negatief effect hebben op de gezondheid. Terwijl er zoveel andere, gezondere manieren zijn om eten lekker te maken. Met goede producten, de juiste bereiding en verschillende kruiden kom je al een heel eind.”

Streekmarkt met Ron Blaauw
Om te laten proeven wat de patiënt zoal geserveerd krijgt, is er op donderdag 22 februari tussen 11.00 en 14.00 uur een kleine streekmarkt in de hal van het Waterlandziekenhuis. Ron Blaauw is aanwezig om kleine proeverijtjes van de ziekenhuismaaltijden te serveren. En leveranciers staan met marktkraampjes om hun producten te presenteren, zoals de knolselderij van boer Ted en de chutneys van Natural Nature.

Eten met smaak
Ellen Feenstra, facilitair manager van het Waterlandziekenhuis: ”Wij zien onze patiënten als gasten en we proberen zoveel mogelijk in te spelen op hun wensen en behoeften. De maaltijd is voor veel patiënten een van de belangrijkste momenten op de dag. Bovendien draagt goede voeding bij aan een voorspoedig herstel. Daarom vinden we het belangrijk dat onze maaltijden lekker, vers en voedzaam zijn. Daarnaast is het natuurlijk mooi meegenomen dat we de lokale economie hiermee ook een handje helpen.”

Witlof uit Nibbixwoud
Cees is blij dat hij kan werken met mooie producten die maar een paar kilometer verderop geteeld worden. “Ik kreeg gisteren prachtige witlof binnen van kwekerij Spruit uit Nibbixwoud. Daar kan ik dan iets heel lekkers van maken in combinatie met Beemsterkaas en Texelse ham. Vervolgens krijgt de patiënt het knap geserveerd uit handen van onze medewerkers. En als ze willen, kunnen ze via YouTube filmpjes kijken over waar hun eten nou precies vandaan komt. Zien ze Dirk Spruit vertellen hoe hij z’n witlof kweekt. Leuk toch?”