Bevallingen, neonatologie en klinische kindergeneeskunde verplaatsen 4 november naar Hoorn

Op zondag 4 november verhuizen de bevallingen & neonatologie vanuit het Geboortehotel VCW en de afdeling Verloskunde en klinische kindergeneeskunde (meerdaagse opname van kinderen) uit Purmerend naar Hoorn.

Voordelen verhuizing
Gynaecoloog Nico Mensing van Charante licht toe: “Door het samengaan van het Waterlandziekenhuis en het Westfriesgasthuis kunnen we de kwaliteit van zorg aan vrouw en kind verder verbeteren. Zo maakt deze verhuizing het mogelijk dat er 24 uur per dag, 7 dagen per week een geboortezorgteam (gynaecoloog, kinderarts, anesthesist en OK-team) beschikbaar is. Hierdoor kunnen we nog sneller ingrijpen als dat nodig is. Bijvoorbeeld als een kindje met spoed geboren moet worden via een keizersnede. Natuurlijk hadden we het liefst dat de bevallingen helemaal niet hoefden te verhuizen naar Hoorn. We begrijpen heel goed dat dit kan voelen als een verlies. Maar het is simpelweg niet mogelijk om op beide locaties goede, verantwoorde zorg rondom de bevalling te blijven geven. De begeleiding voor, tijdens en na de zwangerschap blijft wél gewoon mogelijk in de regio Waterland.”

Naar Hoorn
De keuze voor Hoorn heeft meerdere redenen. “De geografische ligging speelt een grote rol. Hoorn ligt in het midden tussen Purmerend en Enkhuizen. Zo blijft de reistijd voor zwangeren vanuit zowel het noorden als het zuiden acceptabel. Daarnaast is in het Westfriesgasthuis in Hoorn net een nieuw Centrum voor geboortezorg geopend met alle moderne faciliteiten. Zoals luxe kraamsuites waar zoveel mogelijk een huiselijke situatie wordt gecreëerd. En als de baby op de neonatologie afdeling opgenomen moet worden, zijn daar couveusesuites. Zodat moeder (en partner) altijd dicht bij de baby kunnen blijven. Dat is zó belangrijk voor de binding tussen ouder en kind.”

Meerdaagse opname kinderen
Ook kinderen die een nachtje, of langer in het ziekenhuis moeten blijven verhuizen vanaf 4 november naar Hoorn. Kinderarts Karin Massar: “Het merendeel van de kinderen die worden opgenomen, zijn baby’s na de geboorte en in de eerste maanden. Met het verhuizen van de bevallingen naar Hoorn, is het daarom logisch dat wij meegaan. De afdeling is gewoon te klein met alleen grotere kinderen. ”Ook de kinderartsen begrijpen dat deze verhuizing niet door iedereen enthousiast wordt ontvangen. “Maar als we kijken naar het grotere plaatje verandert er ook heel veel niet.. Al onze spreekuren en alle behandelingen die binnen een dag kunnen worden gedaan, blijven gewoon in Purmerend. Bovendien maakt de fusie het ook mogelijk om kinderen met kanker uit de regio Waterland dichtbij huis te behandelen, zodat ze niet helemaal naar Utrecht hoeven te reizen. Alleen dát maakt het voor ons al meer dan waard.”

Vragen?
Ben je zwanger en uitgerekend rond of ná 4 november? Bespreek dan met je verloskundige wat je wensen zijn. Zij helpt je graag. Of lees onze veelgestelde vragen hier. Je bent natuurlijk ook van harte welkom om een kijkje te komen in ons Centrum voor geboortezorg. Klik op de link voor een overzicht van onze informatieavonden en rondleidingen.

Heb je vragen over naar aanleiding van dit bericht? Lees dan hier meer informatie. Of neem contact met ons op via het Patiënten Servicepunt, telnr. 0299-457999, patientenservice@wlz.nl.