Voorzieningen

Om uw verblijf in het Waterlandziekenhuis zo aangenaam mogelijk te maken, kunt u gebruikmaken van de volgende voorzieningen.

Receptie

In de centrale hal, bij de hoofdingang aan de Waterlandlaan vindt u de receptie. De receptie is 7 dagen per week en 24 uur per dag geopend. Bij de receptie kunt u zich laten inschrijven voor uw eerste polikliniekbezoek. Ook kunnen de receptiemedewerkers u naar de juiste afdeling verwijzen, algemene vragen beantwoorden en een taxi voor u bellen.

Overdag wordt u in de centrale hal ontvangen door één van onze gastvrouwen.

Bloemenhoek

Bloemenvazen en alles wat u voor het schoonmaken van bloemen nodig heeft, vindt u in de bloemenhoek op de verpleegafdelingen. Op de IC zijn bloemen en planten helaas niet toegestaan.

Eten en drinken

Uw maaltijden worden geserveerd door de focus zorgondersteuners. Met speciale rijdende buffetten brengen zij u het ontbijt, de lunch, de warme maaltijd en uw drinken. Dit noemen wij in het Waterlandziekenhuis de ‘meals on wheals’. Elke dag bieden wij u de keuze uit twee soorten vlees, drie soorten zetmeelproducten (aardappelen, rijst en pasta) en drie soorten groenten. Ook de hoeveelheden kunt u zelf bepalen. Wij proberen binnen onze mogelijkheden zoveel mogelijk rekening te houden met uw wensen, zo behoren een licht verteerbare of gemalen maaltijd tot de mogelijkheden. Om 17.00 uur wordt de warme maaltijd geserveerd, om 7.00 en om 12.00 uur komen de broodwagens langs. Op de broodwagens vindt u:

 • 3 soorten brood (wit/volkoren/bruin);
 • 8 soorten zoetbeleg;
 • 4 soorten vleeswaren;
 • 4 soorten kaas;
 • 5 soorten zuivel (melk/chocolademelk/karnemelk/yoghurt/vla);
 • op dinsdag, donderdag en zondag een luxe broodsoort (bijvoorbeeld krentenbrood);
 • op woensdag en zondag gekookte eieren;
 • op zaterdag croissants;
 • divers fruit.

Als u een dieet heeft, vegetarisch wilt eten of geen rund- of varkensvlees gebruikt, kunt u dit doorgeven aan de focus zorgondersteuner. Daarnaast kunt u Halal of Koosjere maaltijden aanvragen. In overleg met deze zorgondersteuners is het ook mogelijk speciale menu’s voor verjaardagen en/of kinderen te bestellen. Ook voor suggesties, klachten en wensen kunt u bij hen terecht. Wanneer u in het ziekenhuis een dieet krijgt voorgeschreven, komt de diëtist dit met u bespreken.

Uw bezoek laten mee-eten

Het is mogelijk dat familieleden of vrienden met de patiënt mee-eten, wanneer u dit vóór 15.30 uur bij één van onze focus zorgondersteuners aanmeldt. De hiervoor benodigde maaltijdbonnen van 5 euro per stuk (warme maaltijd, bakje rauwkost en dessert) zijn tijdens kantooruren op maandag t/m vrijdag bij de financiële administratie (afdeling B1) te koop met pinpas of contant geld. Wanneer u niet in de gelegenheid bent, zijn er tegen contante betaling ook maaltijdbonnen beschikbaar bij de focus zorgondersteuner.

Etenswaren meebrengen

U mag in het ziekenhuis meegebrachte maaltijden nuttigen. Omdat wij ons moeten houden aan de hygiënewetgeving dienen warme gerechten direct gegeten te worden. Warme gerechten mogen niet in de koelkast bewaard worden, ook geen restjes. Onze medewerkers mogen geen meegebrachte voedingsmiddelen bewaren of opwarmen. U zorgt zelf voor weggooiborden, – bekers en – bestek. De afdelingskeuken is alleen toegankelijk voor medewerkers.

Het nuttigen van meegebrachte etenswaren gebeurt op eigen risico. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor eventuele schadelijke gevolgen.

Post

De post wordt iedere dag op de afdelingen rondgebracht. Uw postadres is:

 • Waterlandziekenhuis
 • t.a.v: …
 • Afdeling …, kamer …
 • Postbus 250
 • 1440 AG Purmerend

In de centrale hal staat een brievenbus voor uw uitgaande post. U kunt uw post ook gefrankeerd meegeven aan een verpleegkundige.

Post die aankomt als patiënten uit het ziekenhuis weg zijn, wordt nagezonden.

Telefoon/televisie

Alle bedden zijn voorzien van televisie en telefoon. Het gebruik van televisie en telefoon is niet gratis.( behalve op de dagbehandeling.) Op de televisie bij uw bed krijgt u uitleg over het gebruik van de telefoon en de televisie en de kosten hiervoor. De hoofdtelefoon wordt wel gratis verstrekt. Om gebruik te maken van de telefoon en TV, dient u op de telefoon een 9 te toetsen.
Wij maken gebruik van de diensten van Patientline.

Radio

U kunt gratis naar de radio luisteren met de hoofdtelefoon bij uw bed. Met de afstandsbediening kunt u de gewenste kanalen 28 t/m 49 op de televisie instellen:

kanaal 28: Radio 1
Kanaal 28: Radio 1
Kanaal 29: Radio 2
Kanaal 30: Radio 3
Kanaal 31: Radio 4
Kanaal 32: Waterland radio
Kanaal 33: Kerkkanaal
Kanaal 34: Radio 5
Kanaal 35: Radio 6
Kanaal 36: Radio Noord-Holland
Kanaal 37: Sky radio
Kanaal 39: Classic FM
Kanaal 40: Radio 538
Kanaal 41: Radio 10 gold
Kanaal 42: Slam FM
Kanaal 43: BNR nieuwsradio
Kanaal 44: 100% NL
Kanaal 45: Arrow rock
Kanaal 46: Arrow jazz

Waterland Radio zendt alle dagen 24 uur uit op TV-kanaal 32 met live-programma’s, herhalingen en non-stopmuziek. Zie daarvoor het programma-overzicht op TV en website.  Voor de verzoekprogramma’s op dinsdag- en donderdagavond komen de vrijwilligers overdag langs de bedden.

Patiënten zijn tijdens de live-programma’s van harte welkom in de studio op de eerste verdieping van gebouw. Voor informatie en reacties: www.waterlandradio.nl. Tijdens de live-uitzendingen is Waterland Radio telefonisch bereikbaar op telefoonnummer (0299) 45 76 03 of intern 87603 (gratis) voor bijvoorbeeld verzoekplaatjes.

Concerten

In de hal van het ziekenhuis staat een vleugel. Deze wordt regelmatig door vrijwilligers bespeeld. Naast pianomuziek kunt u ook met enige regelmaat genieten van andere muzikale evenementen. Ziekenomroep Waterland Radio maakt het veelal mogelijk dat deze muzikale evenementen via TV-kanaal 32 te beluisteren zijn op de verpleegafdelingen.

Rolstoelen

Bij de hoofdingang en de ingang van de Spoedeisende Hulp/ Huisartsenpost vindt u rolstoelen. Bezoekers en patiënten kunnen gebruik maken van deze rolstoelen tegen betaling van 2 euro borg.

Schoonmaakdienst

Het sanitair en de algemene ruimtes op de kliniek en de polikliniek worden dagelijks schoon gemaakt. Voor vragen of klachten over de schoonmaak kunt u contact opnemen met uw focuszorgondersteuner of bellen met het facilitair servicepunt op toestel 0299-457777.

Stiltecentrum

Op de eerste verdieping in gebouw A bevindt zich een stiltecentrum. Wanneer u behoefte heeft aan rust of bezinning, kunt u zich in deze ruimte terugtrekken. Ook is er religieuze literatuur aanwezig. Het stiltecentrum is 24 per dag geopend.

Tolk

Voor buitenlandse patiënten en hun naasten kan het nodig zijn een tolk in te schakelen. Het is voor het zorgproces bijzonder van belang dat iedere patiënt goed geïnformeerd wordt. Het Waterlandziekenhuis kan hiervoor een tolk laten komen.

Winkel en petit-restaurant Vermaat

In de centrale hal direct is een winkel en het bezoekersrestaurant van Vermaat. Geniet van de lekkerste belegde broodjes of vers bereide schotels. Sluit uw maaltijd af met ambachtelijk schepijs of een geurige kopje koffie. In het restaurant vindt u ook de lekkerste vruchtensappen en tussendoortjes.

Het restaurant en de winkel zijn open op:

 • maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 20.30 uur
 • zaterdag, zon- en feestdagen van 11.00 tot 20.30 uur

Roken

Roken is in ons ziekenhuis alleen toegestaan op het daarvoor bestemde rookterras. Dit terras bevindt zich buiten op de begane grond, aan de zijkant van het gebouw.

Pinautomaat

Wilt u geld opnemen? Dan kan dat bij de pinautomaat bij de hoofdingang.