Geboortehotel

In het Geboortehotel bevalt u net zo intiem als thuis, met als voordelen het luxe gevoel van het hotel en het geruststellende idee dat aan het einde van de gang de verloskundeafdeling van het ziekenhuis is.

In het VCW is het Geboortehotel gevestigd. Het VCW is een verloskundigenpraktijk die complete verloskundige zorg biedt. Onze verloskundigen zijn hoogopgeleide professionals die poliklinische/hotelbevallingen en thuisbevallingen begeleiden. Bevallingen met een medische indicatie begeleiden wij in nauwe samenwerking met de gynaecologen van het Waterlandziekenhuis.
Klik hier voor het Waterlandmagazine over geboortezorg in de regio Waterland.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neemt contact op via (0299) 457 909 of stuur een e-mail naar vcw@wlz.nl.

Klik hier om u in te schrijven voor het Geboortehotel.

Waar wilt u bevallen?

Rond de 30ste week van uw zwangerschap geeft u aan de verloskundige door of u thuis of in het Geboortehotel wilt bevallen. Indien u dit wenst, kunt u een bevallingsplan schrijven met uw wensen ten aanzien van uw bevalling en deze met de verloskundige bespreken. De verloskundige zal in overleg met u zoveel mogelijk rekening houden met uw wensen en verwachtingen.

Bevallen in ons Geboortehotel

Een bevalling in het Geboortehotel noemen wij een verplaatste thuisbevalling. U bevalt onder begeleiding van een verloskundige en een kraamverzorgende van het Verloskundig Centrum Waterland. Wilt u bevallen onder begeleiding van een verloskundige van Verloskundigen Waterland Oost? Dan is dat ook mogelijk.

U kiest zelf hoeveel dagen u in het Geboortehotel wenst door te brengen. U kunt ook in het Geboortehotel bevallen en een (deel van) uw kraamtijd thuis doormaken. Het kraambureau waar u staat ingeschreven zorgt er dan voor dat er een kraamverzorgster bij u thuis komt. De verloskundige van het VCW verzorgt de kraambedcontroles ook bij u thuis.

De kamers van het Geboortehotel zijn van alle gemakken voorzien

Weergave kamers Geboortehotel

Alle kamers zijn voorzien van een badkamer

Afbeelding badkamers

De gang in het Geboortehotel

Weergave gang in het Geboortehotel

Kraamtijd in het Geboortehotel

Weergave kraamtijd

Na uw inschrijving voor het Geboortehotel staat u ingeschreven voor een kraambed in het Geboortehotel. In uitzonderlijke gevallen kan het gebeuren dat het Geboortehotel vol is. Zorg dat u een alternatief achter de hand heeft.

Bevalt u thuis en wilt u uw kraamtijd in het geboortehotel doorbrengen? Meldt u zich telefonisch  na de bevalling tussen 8.00 – 16.00 uur via (0299) 457 911 (VCW).

Even voorstellen: de verloskundigen

 • Jurren Albers

  Jurren Albers

  Naam: Jurren Albers
  Functie: Verloskundige
  Aandachtsgebieden: Verloskunde, Echoscopie (termijn, groei en ligging), tongriem klieven
  Opleiding: Verloskunde aan de Verloskunde Academie Rotterdam

  Basis echoscopie aan de Fontys Hogeschool Eindhoven.

  Verbonden aan het WLZ sinds: Juli 2016
  Eerdere werkgevers: 2014-2016 UMC-Utrecht (Universitair Verloskundig Centrum) te Utrecht

  2015 Verloskundigenpraktijk Geboortes & Zo te Utrecht

  Persoonlijke introductie: Ik ben sinds 2014 afgestudeerd verloskundige, hiernaast ben ik sinds 2015 ook afgestudeerd basis echoscopist. In juli 2016 ben ik begonnen aan een nieuwe uitdaging als verloskundige van het Verloskundig Centrum Waterland en als Klinisch (medisch) verloskundige van het Waterlandziekenhuis. De combinatie van het begeleiden van gezonde zwangeren en het begeleiden van zowel fysiologische als medische bevallingen vind ik leuk, uitdagend en afwisselend.
  Spreekuur op: Wisselend, maar vooral op dinsdag middag en avond

   

   

  Sluiten
   
 • Francine Bond

  Francine Bond

   
 • Afke Veenhuizen

  Afke Veenhuizen

  Specialisme: Verloskunde
  Functie: (Klinisch) Verloskundige
  Aandachtsgebieden: Diabetes gravidarum
  Opleiding: In opleiding voor Physcian assistant verloskunde/ gynaecologie
  Verbonden aan het WLZ sinds: 2007
  Eerdere werkgevers: In meerdere praktijken in Amsterdam e.o.
  Persoonlijke introductie: Persoonlijke zorg voor iedere zwangere ongeacht of zij wel of geen medische indicatie heeft.
  Poli op: Donderdag en vrijdag
  Sluiten
   
 • Liesje Tubbing

  Liesje Tubbing

  Functie: Verloskundige
  Aandachtsgebieden: Verloskunde, Pop-poli, Perinatale audit
  Opleiding: Verloskunde aan Verloskunde Academie Amsterdam
  Verbonden aan het WLZ sinds: 2010
  Eerdere werkgevers: 2004-2010 Meerdere verloskundigenpraktijken in Amsterdam.
  Persoonlijke introductie: Sinds 2004 ben ik afgestudeerd als verloskundige.

  Ik ben gaan waarnemen in verschillende praktijken in Amsterdam, zodat ik goed kon bekijken wat ik het leukst vond qua locatie en populatie. Dit heb ik 6jaar zo volgehouden tot ik hier terecht kwam. Ik wilde uitdaging! Daarnaast vond ik het altijd jammer, dat wanneer een cliënte medisch werd, ik haar moest overdragen aan een klinische  collega. Ik ben een opleiding gaan doen om zelfs de klinische kant van het vak uit te kunnen oefenen en ik vind dat heel erg leuk. Maar als iemand lekker in het hotel bevalt zonder toeters of bellen, vind ik dat ook iedere keer weer een feest!

  Ik heb zelf een dochter van 8, Faye.

  Spreekuur op: maandag
  Sluiten
   
 • Marjolein van Weerlee

  Marjolein van Weerlee

   
 • Carolien Scheffer

  Carolien Scheffer

  Naam: Caroline Scheffer
  Specialisme: Verloskunde
  Functie: Verloskundige, werkzaam in de 1e en 2e lijn
  Aandachtsgebieden: preconceptiezorg
  Opleiding: In Engeland, Carlisle
  Verbonden aan het WLZ sinds: 2004
  Eerdere werkgevers: Eigen praktijk: Zaanstreek Noord
  Promotieonderzoek: -
  Persoonlijke introductie: Ik ervaar het nog steeds als een groot wonder en een groot voorrecht om de zwangere te mogen begeleiden tijdens de zwangerschap, baring en kraambed.
  Poli op: Vrijdag
  Sluiten
   
 • Madelon Drysdale

  Madelon Drysdale

   

Wat doet de verloskundige?

De verloskundige begeleidt u tijdens de zwangerschap, de bevalling en het kraambed. Zij begeleidt uw bevalling (geboortehotel of thuis) ook als u een medische indicatie heeft. In nauwe samenwerking en overleg met de gynaecologen begeleiden de verloskundigen uw medische bevalling op de verloskamers van het Waterlandziekenhuis. De gynaecoloog is indien nodig bij uw bevalling aanwezig.

Verloskundige

Kindje in de couveuse?

Indien uw kindje na de bevalling of tijdens de kraamtijd opgenomen wordt op de Kinderafdeling (neonatologie), kunt u in de meeste gevallen ook in het Geboortehotel verblijven. Hierbij gelden de reguliere prijzen.

Prijzen

De hotelbevalling wordt door veel zorgverzekeraars in hun (aanvullend) pakket vergoed als een ‘bevalling geboortecentrum’. Hiervoor geldt een wettelijke eigen bijdrage. Afhankelijk van de verzekering kan de vergoeding van de duur van het verblijf kan varieren. Lees in uw zorgverzekeringspakket hoe u verzekerd bent.

Blijft u langer?
Vanaf 2 uur na de geboortetijd gaan de kraamzorguren in. Per dag worden maximaal acht kraamzorguren gerekend. U krijgt een rekening voor de eigen bijdrage, dit is een landelijk vastgesteld tarief. De rekening dienen wij bij uw zorgverzekeraar in. Daarnaast brengen wij kosten voor het hotelverblijf in rekening, zie de informatie hieronder.
Iedere basisverzekering vergoedt minimaal veertig uur kraamzorg. Dit houdt in dat u ná die 24 uur minimaal vijf dagen hotelverblijf van uw verzekering vergoed krijgt. U bepaalt zelf hoeveel dagen u wilt blijven.

Wij vragen u in alle gevallen uw verzekeringspolis goed na te lezen op de vergoeding die uw zorgverzekeraar geeft voor de hotelbevalling (=poliklinische bevalling zonder medische indicatie), kraamzorg en de andere bijkomende kosten. Neem bij onduidelijkheid contact op met uw verzekeraar. Het Verloskundig Centrum Waterland kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het al of niet vergoeden van kosten door uw zorgverzekeraar.

Kosten hotelverblijf
Kraamverband, luiers, voeding en textiel zijn in het hotel aanwezig. U kunt gebruikmaken van de maaltijden, die door het hotel geserveerd worden. Een magnetron is aanwezig voor eventuele zelf meegebrachte maaltijden. Koffie, thee en limonade zijn vrij te verkrijgen. De kosten van de maaltijden en/of overnachtingen worden naar uw huisadres gestuurd.

 • Overnachting met ontbijt (inclusief partner) € 35,00
 • Ontbijt of lunch € 9,50
 • Keuzemenu € 10,50

Als de bevalling begint

En dan is het zover… of niet? Het begin van een bevalling kan zo divers beginnen dat het veel onduidelijkheid en daardoor onzekerheid met zich meebrengt.

U belt de dienstdoende verloskundige via het spoednummer als de bevalling zich aankondigt.  Bevalt u in het Geboortehotel? Dan kunt u zowel overdag als ‘s nachts via de hoofdingang van het Waterlandziekenhuis naar het VCW.

Vanaf 37 – 42 weken mag u (thuis) bevallen
Voor 37 weken zwangerschap is uw baby prematuur (nog niet helemaal rijp) en moet u in het ziekenhuis bevallen.
Vanaf 42 weken zwangerschap wordt u serotien (overdragen) en wordt de baring ingeleid in het ziekenhuis.
Vanaf 36 weken zwangerschap geven wij u informatie mee wanneer je de verloskundige moet bellen als de bevalling zich aankondigt.
Indien u minder dan 37 weken zwanger bent, dan moet u altijd bellen bij:

 • helder rood bloedverlies;
 • vanaf 26 weken als u de baby één dag niet voelt bewegen;
 • bij vruchtwaterverlies;
 • als u ergens ongerust over bent.

Als u voor de eerste keer gaat bevallen
Bij 36 weken krijgt u op controle een brief mee die beschrijft wanneer u de verloskundige voor de eerste maal kunt bellen. Daarin staat dat u belt als de vliezen breken. Wij willen dan graag de kleur van het vruchtwater weten en precies hoe laat ze gebroken zijn. De weeën hebben een uitgebreidere uitleg nodig. Als u voor de eerste keer gaat bevallen kan u enkele uren tot zelfs dagen oefenweeën krijgen die weer stoppen. De bevalling is dan niet begonnen want deze weeën zorgen niet voor ontsluiting. Pas als er tussen het begin van de wee en het begin van de volgende wee vijf minuten (of korter) zit en dit minstens een uur aanhoudt, kunt u zeggen dat de bevalling is begonnen. Zulke regelmatige weeën zorgen dat de baarmoedermond verandert en dat er ontsluiting komt.

Het eerste deel van de bevalling houdt in dat de baarmoedermond eerst korter wordt tot hij helemaal verdwenen is en daarna open gaat. In principe met 1 cm per uur en u kunt gaan persen als hij volledig open is en dat is bij 10 cm. Een bevalling duurt daarom gemiddeld een eerste keer 10-16 uur. Daarom vragen wij na het eerste telefoontje hoe het met u gaat en spreken vaak na enkele uren met u af zodat u enige ontsluiting heeft als u onderzocht wordt.

Het stofje dat de weeën maakt heet oxytocine en is een tegenhanger van adrenaline wat u van nature bij spanning krijgt. Zorg daarom als u regelmatige weeën krijgt voor niet te veel afleiding in uw omgeving. Afleiding betekent meer adrenaline waardoor oxytocine minder de kans krijgt en de weeën afzakken. Zit u echter in het begin met de “rommel” weeën die nog niet regelmatig komen, zorg dan voor zoveel mogelijk afleiding om u zelf zo goed mogelijk te voelen en dan vooral tussen uw oren. Schroom niet om te bellen als het u niet duidelijk is! Geen probleem, u voelt zich het beste als u weet waar u aan toe bent en dat is soms al na één telefoontje duidelijk.

Als u al een keer bevallen bent
Geldt hetzelfde als onder het kopje ‘als u voor de eerste keer gaat bevallen’ met toevoeging van het volgende.

Als u al een keer bevallen bent, heeft u een referentiekader. Dit kan u echter op het verkeerde been zetten, omdat een volgende keer veel vlotter kan gaan dan uw eerste bevalling. Denk maar aan hoe verschillend de eerste en de volgende zwangerschap voelt. Zo geldt dit eigenlijk ook voor de bevalling. Zelfs als u de eerste keer een kunstverlossing hebt gehad, is de kans zeer klein dat dit bij de volgende bevalling weer gebeurt omdat uw bekkenbodem door de vorige bevalling is opgerekt mits u geen keizersnee (sectio caesarea) hebt gehad. Praat met uw verloskundige over uw gevoelens en bespreek samen de mogelijkheden voor uw begeleiding, zodat u zich niet overgeleverd voelt aan alle emoties.

Wat heeft u nodig

Het is voor u en ons belangrijk dat met 37 weken zwangerschap alles op orde is. Zorg dat er een tas klaarstaat, voor als u onverwacht snel naar het ziekenhuis moet, met:

 • schone kleren voor uzelf;
 • kleding voor de baby;
 • toiletspullen;
 • fototoestel;
 • verzekeringsbewijzen;
 • zwangerschapskaart.

 Hieronder staan de belangrijkste items die bij 37 weken klaar moeten staan:

 • Bed: het bed waar u (eventueel) de bevalling en de kraamtijd doorbrengt moet 70-80 cm hoog zijn. De verloskundige en de kraamverzorgende kunnen u vanwege de rugbelasting anders niet goed verzorgen. Bij Evean thuiszorgwinkel kunt u klossen huren of u kunt het bed verhogen met kratjes of blokkenhout;
 • Begane grond: wij raden u aan op de begane grond te bevallen. Indien u in een flat woont moet de lift goed toegankelijk zijn voor een horizontale brancard;
 • Uw huis: als u ons belt zijn wij graag zo snel mogelijk bij u, dus een goed werkende buitenverlichting en een zichtbaar huisnummer is ‘s avonds en ‘s nachts nodig voor een juiste aanrijtijd. Daarnaast is een goed werkende deurbel en indien uw huis moeilijk te vinden is een routebeschrijving erg prettig.

Bevalt u thuis? Dan moet u in huis hebben:

 • po/ondersteek, te huur bij Evean;
 • twee emmers en twee vuilniszakken;
 • een verplaatsbare lamp;
 • een beschermhoes over je matras (zie kraampakket).

Voor uw baby zet uw klaar:

 • twee metalen babykruiken
 • zes gewassen katoenen luiers (hy;drofiel luiers);
 • pampertjes;
 • rompertjes;
 • pakjes of truitjes met broekjes;
 • eventueel sokjes;
 • twee mutsjes;
 • omslagdoeken/badcapes;
 • indien u in het VCW/geboortehotel of ziekenhuis bevalt een jasje en de maxicosi.

Het kraampakket

Van sommige zorgverzekeringen ontvangt u een kraampakket als u meldt dat u zwanger bent. Controleer of dat zo is of dat u er zelf één moet aanschaffen. Bevalt u in het ziekenhuis/ Geboortehotel neem dan uw kraampakket mee. Denk eraan dat meerdere items uit het kraampakket nodig zijn na de bevalling. U heeft het kraampakket dus echt nodig!

Een kraampakket bevat tenminste:

 • tien celstof matjes;
 • één grote matrasbeschermer;
 • watten;
 • alcohol 70%;
 • 1 navelklemmetje;
 • gaascompressen 16 x 16;
 • gaascompressen 10 x 10;
 • 1 pak kraamverband;
 • 1 pak maandverband;
 • twee netbroekjes.

Zie ook:

Verloskundig Centrum Waterland
Gynaecologie/Verloskunde