Geboortehotel

Op zondag 4 november 2018 verhuizen de bevallingen vanuit het Geboortehotel van het Verloskundig Centrum Waterland en de afdeling Verloskunde van het Waterlandziekenhuis naar het Centrum voor geboortezorg in het Westfriesgasthuis in Hoorn.

Tot zaterdag 3 november 16.00 uur kun je voor je bevalling terecht in Purmerend. Na 16.00 uur is de afdeling gesloten voor nieuwe bevallingen. Je kunt vanaf dan terecht in het Centrum voor geboortezorg in Hoorn. De mogelijkheid om in het Geboortehotel en het Waterlandziekenhuis in Purmerend te bevallen bestaat vanaf dat moment niet meer. De zorg voor pasgeborenen (neonatologie) verhuist, met ingang van dezelfde datum, ook mee naar Hoorn.

Het Geboortehotel is gevestigd in het Verloskundig Centrum Waterland (VCW). Het VCW is een verloskundigenpraktijk die complete verloskundige zorg biedt. Onze verloskundigen zijn deskundige zorgprofessionals die alle poliklinische bevallingen op de Afdeling Verloskunde, bevallingen in het Geboortehotel en thuisbevallingen begeleiden. Bevallingen met een medische indicatie begeleiden de verloskundigen in nauwe samenwerking met de gynaecologen van het Waterlandziekenhuis. Ook de kraamtijd kun je deels of geheel bij ons doorbrengen, samen met jouw partner. Wij leggen jullie daarbij flink in de watten, zodat jullie optimaal kunnen genieten van jullie kindje. Wij zijn er zeven dagen per week, 24 uur per dag voor jou en jullie baby.

Heb je vragen of wil je meer informatie? Je kunt 24 uur per dag contact met ons opnemen via (0299) 457 909 of stuur een e-mail naar vcw@wlz.nl.

Bel (0299) 457 909 om je in te schrijven voor het Geboortehotel.

Bevallingscursussen van 1 dag

Het Verloskundig Centrum Waterland biedt een ‘Bevallingscursus’ aan. Een theoretische cursus ter voorbereiding op de bevalling. Tijdens deze cursus komen verschillende onderwerpen aan bod, zodat (toekomstige) ouders samen goed voorbereid zijn op wat komen gaat. De cursus is no-nonsense, theoretisch en bevat een flinke dosis humor en is daarmee ook uitermate geschikt voor alle aanstaande vaders. Bekijk de komende cursusdata en meld je aan!

Bevallen in het Geboortehotel

Een bevalling in het Geboortehotel noemen wij een verplaatste thuisbevalling. Je bevalt onder begeleiding van je eigen verloskundige en een kraamverzorgende van het VCW. Wil je in het Geboortehotel bevallen onder begeleiding van een andere praktijk dan het VCW? Dat is uiteraard mogelijk.

Vanaf 37 tot en met 42 weken zwangerschap mag je bevallen in het Geboortehotel.

Je kunt zelf bepalen hoeveel dagen je in het Geboortehotel wenst door te brengen. Het maximum aantal dagen is mede afhankelijk van de vergoeding vanuit jouw verzekering. Het is ook mogelijk om in het Geboortehotel te bevallen en (een deel van) je kraamtijd thuis door te brengen. Het kraambureau waar je staat ingeschreven zorgt ervoor dat er een kraamverzorgster bij jou thuis komt. De verloskundige van het VCW of de verloskundige van jouw eigen verloskundigenpraktijk verzorgt de kraambedcontroles bij jou thuis.

De kamers van het Geboortehotel zijn van alle gemakken voorzien

Wat heb je nodig?

Het is voor jou en ons belangrijk dat alles vanaf 37 weken zwangerschap op orde is. Zorg dat er een tas klaarstaat, voor als je onverwacht snel naar het Geboortehotel of het Waterlandziekenhuis moet. Neem in ieder geval de volgende spullen mee:

 • schone kleren voor jezelf;
 • kleding voor de baby + een jasje;
 • toiletspullen;
 • fototoestel;
 • maxicosi
 • verzekeringsbewijs;
 • zwangerschapskaart.

Het kraampakket

Van sommige zorgverzekeraars ontvang je een kraampakket als je aangeeft dat je zwanger bent. Als je het kraampakket niet hebt ontvangen, adviseren wij om er zelf één aan te schaffen. Beval je in het Geboortehotel? Neem jouw kraampakket dan mee. Meerdere items uit het kraampakket zijn nodig na de bevalling.

Een kraampakket bevat tenminste:

 • tien celstof matjes;
 • één grote matrasbeschermer;
 • watten;
 • alcohol 70%;
 • 1 navelklemmetje;
 • gaascompressen 16 x 16;
 • gaascompressen 10 x 10;
 • 1 pak kraamverband;
 • 1 pak maandverband;
 • twee netbroekjes.

Het VCW zamelt ongebruikte kraampakketten en andere verpleegtechnische spullen in voor Stichting Baby Hope. Deze organisatie brengt de kraammaterialen naar Afrika, India, Zuid-Amerika en Oost-Europa. Ongebruikte kraampakketten kun je inleveren/achterlaten bij de kraamverzorgende van het VCW.

Als de bevalling begint

En dan is het zover…

Je belt de dienstdoende verloskundige van het VCW (06-51621453) of de dienstdoende verloskundige van de verloskundigenpraktijk waar jij onder controle bent (via het spoednummer).

De verloskundige belt met het Geboortehotel om de bevalling aan te melden. Je hoeft tijdens de zwangerschap niet te reserveren in het Geboortehotel. Als de bevalling zich aandient, ben je van harte welkom.

Beval je in het Geboortehotel? je kunt 24 uur per dag via de hoofdingang van het Waterlandziekenhuis in Purmerend naar het VCW (lift naar afdeling A3).

Wat doet de verloskundige?

Jouw eigen verloskundige begeleidt je tijdens de bevalling en het kraambed in het Geboortehotel. Als je een medische indicatie hebt (of krijgt tijdens de bevalling) word je begeleid door één van de verloskundigen van het VCW, in nauwe samenwerking en overleg met de gynaecologen. De bevalling met medische indicatie vindt plaats op een verloskamer van het Waterlandziekenhuis. De gynaecoloog is vaak niet aanwezig bij je bevalling, alleen indien nodig.

Kraamtijd in het Geboortehotel

Na de bevalling kun je jouw kraamtijd in het Geboortehotel doorbrengen. Ook als je aangesloten bent bij een ander verloskundigenpraktijk is dit geen probleem. In het Geboortehotel is 24 uur per dag gespecialiseerde kraamzorg aanwezig. Tevens kun je, indien nodig, gebruik maken van één van de deskundige lactatiekundigen. De verloskundige van het VCW komt dagelijks een bezoek brengen.

Weergave kraamtijd

Beval je thuis en wil je jouw kraamtijd in het Geboortehotel doorbrengen? Meld je dan telefonisch na de bevalling tussen 8.00 – 16.00 uur via (0299) 457 911 (VCW).

In uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat het Geboortehotel vol is. Het is belangrijk dat je een alternatief achter de hand hebt.

Kindje in de couveuse

Indien jouw kindje na de bevalling of tijdens de kraamtijd opgenomen wordt op de Kinderafdeling (Neonatologie) van het Waterlandziekenhuis, kun je in de meeste gevallen in het Geboortehotel verblijven. Hierdoor kun je 24 uur per dag dichtbij jouw kindje zijn.

Vergoeding

Wij adviseren in alle gevallen je verzekeringspolis goed na te lezen op de vergoeding die je zorgverzekeraar geeft voor de bevalling in het Geboortehotel, kraamzorg en de andere bijkomende kosten. Neem bij onduidelijkheid contact op met jouw zorgverzekeraar. Het Verloskundige Centrum Waterland kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het al of niet vergoeden van de kosten door de zorgverzekeraar.

Bevalling

Een bevalling in het Geboortehotel wordt in 2017 door de zorgverzekeraars vergoed vanuit de basisverzekering (declaratie ‘Bevalling Geboortecentrum’). Hiervoor geldt een wettelijke eigen bijdrage van € 341,31. Afhankelijk van jouw zorgverzekering kan de vergoeding variëren.

Kraamzorg

Vanaf 2 uur na de geboorte gaan de kraamzorguren in. Per dag worden maximaal acht kraamzorguren doorbelast. Voor ieder uur kraamzorg geldt een eigen bijdrage van € 4,30. Dit is een landelijk vastgesteld tarief. De rekening voor alle kraamzorguren dienen wij bij je zorgverzekeraar in.

Vergoedingen geboortehotel zorgverzekeraars 2017 vanuit de basisverzekering (onder voorbehoud van eventuele wijzigingen).

Eigen bijdrage niet-medische zorg

Naast bovengenoemde prijzen betaal je voor een overnachting in het Geboortehotel  € 35,- per nacht per kamer. Dit bedrag is inclusief:

 • Overnachting inclusief luxe ontbijt voor twee personen
 • Alle voorzieningen voor jou en jouw kindje
 • Gebruik van een borstvoedingskolf en aanverwante artikelen
 • Onbeperkt koffie, thee en limonade, ook voor bezoek
 • Tv, radio, DVD, koelkast op de kamer
 • Eigen badkamer met toilet
 • Onbeperkt kraamverband, luiers, voeding en textiel

Je kunt gebruikmaken van de maaltijden die door het hotel geserveerd worden. Een magnetron is aanwezig voor eventuele zelf meegebrachte maaltijden. De factuur van de maaltijden en/of overnachting(en) worden na uitchecken naar het huisadres gestuurd. De zorgverzekeraar vergoedt deze kosten niet.

 • Overnachting met ontbijt (inclusief partner)  € 35,-
 • Lunch  € 9,50
 • Diner (keuzemenu)  € 10,50

Zie ook:

Verloskundig Centrum Waterland
Gynaecologie/Verloskunde

VCW is onderdeel van het verloskundig samenwerkingsverband (VSV) Waterland. Het VSV is een samenwerking tussen kinderartsen, gynaecologen, verloskundigen van het Waterlandziekenhuis, 1e lijns verloskundigen en kraamzorginstellingen. Gezamenlijk leveren wij de zorg tijdens de zwangerschap, geboorte en het kraambed. Hierdoor wordt de zwangere altijd begeleid door de juiste zorgprofessional op het juiste moment.

Klik hier voor het Waterlandmagazine over geboortezorg in de regio Waterland.