Symposium Vitaal ouder worden groot succes!

Op 7 april jl. vond het allereerste Symposium Vitaal ouder worden plaats in Poppodium P3 in Purmerend. Het geïnteresseerde publiek van ruim 400 bezoekers was zeer enthousiast over de lezingen en de aangeboden informatie. “We zijn er trots op dat we het symposium zo’n groot succes mogen noemen!’, aldus de drie organiserende partijen.

Het symposium bleek voor velen een mooie kans om zich nader te laten informeren over wat er in je lijf gebeurt als je ouder wordt en welke mogelijkheden er zijn om langer vitaal en zelfstandig te blijven. Onder het motto ‘Soms moet je een beetje hulp accepteren om langer zelfstandig te blijven’ presenteerden diverse organisaties hun activiteiten en mogelijkheden op de informatiemarkt in de foyer. In de drie verschillende zalen vonden lezingen plaats. Hoofdspreker Douwe Draaisma gaf met zijn lezing “Geheugen op leeftijd” de leeftijdsafhankelijke veranderingen in het geheugen weer. Stichting Ludwig, een collectief van topmusici en creatief denkers, verzorgde gedurende de middag enkele optredens. In de naastgelegen zaal vertelde Erik-Jan Verburg, internist van het Waterlandziekenhuis, over welke processen er in het lichaam plaatsvinden naarmate de jaren vorderen. Huisarts Liesbeth Vos vertelde over wat je als oudere of als mantelzorger met de huisarts zou moet bespreken. De Rabobank presenteerde mogelijkheden om ook financieel langer zelfstandig te blijven en geldzaken tijdig op orde te hebben.

Bekijk hier de presentaties van Erik-Jan Verburg en Liesbeth Vos.

Tovertafel
Tijdens het symposium werd door de Rabobank een cheque overhandigd aan de Zorgcirkel. Met een donatie vanuit het Coöperatiefonds kan de Zorgcirkel  nu een tovertafel aanschaffen. In de foyer stond zo’n tovertafel. Dit digitale tafelblad met speelse interactieve lichtprojecties verleiden ouderen om in beweging te komen en samen plezier te hebben.  Ook de Stichting Vrienden van het Waterlandziekenhuis mocht een donatie ontvangen vanuit het Coöperatiefonds. De Stichting financiert hiermee projecten die het verblijf van patiënten kan veraangenamen. De Zorgcirkel verloot op haar beurt een boek van Douwe Draaisma onder de bezoekers van deze lezing. Drie gelukkigen zijn inmiddels in het bezit van dit boek.

Zorgverleners
Tijdens de 3e ronde vond er in de zaal van het Waterlandziekenhuis een besloten lezing plaats. Alle zorgprofessionals uit de regio die te maken hebben met ouderenzorg waren hier samen. Onder anderen huisartsen, verpleegkundigen, thuiszorgmedewerkers en geriaters spraken met elkaar over hoe de ouderenzorg in de regio verbeterd kan worden. Uiteraard gaan de organisaties met de uitkomsten van dit symposium verder aan de slag.

Herhaling
’We moeten nog met alle partijen evalueren, maar het lijkt er op dat we met dit symposium toch een onderwerp hebben aangeraakt dat leeft binnen de regio. De kans dat we dit nog eens herhalen achten we dan ook groot’ aldus Erika Hes van de Rabobank.

Bekijk hieronder de foto-impressie van deze dag (klik op de foto om deze te vergroten)