Succesvolle informatieavond over continentieproblemen

Op 14 november 2013 werd in het Waterlandziekenhuis een voorlichtingsavond over urine en ontlastingsincontinentie gehouden. De ongeveer 50 toehoorders kregen uitleg over het Continentiecentrum Waterland. De avond was daarmee een succes te noemen.

Tijdens de voorlichtingsavond werden een drietal voordrachten gehouden. Uroloog Henk Ubels opende de avond. Gynaecoloog Kees van Katwijk vertelde iets over de verschillende vormen van urineverlies en de behandeling. Hieruit bleek dat slechts 25 % van de mensen hulp zoekt, terwijl ruim 70 % goed geholpen kan worden. Chirurg Ruben Schouten vertelde over ongewild ontlastingverlies en de behandelmogelijkheden hierbij. Heleen Zwaal, verbonden als bekkenfysiotherapeut aan het continentiecentrum, vertelde waarom een goede beheersing van de bekkenbodem belangrijk is bij urine en ontlastingsincontinentie. De aanwezigen konden hierna nog vragen stellen, waarna Henk Ubels deze succesvolle avond afsloot.

Ontlastingverlies
Het Continentie Centrum Waterland bestaat dit jaar 7 jaar en houdt één dag per week spreekuur in het Behandelcentrum Waterland Oost te Volendam. Aanvankelijk konden alleen mensen hier terecht met ongewild urineverlies. Sinds de komst van chirurg Ruben Schouten kunnen er ook behandelingen plaatsvinden voor ongewild ontlastingverlies.

Wegens het succes van deze avond zal in het voorjaar van 2014 wederom een voorlichtingsavond georganiseerd worden. Houd hiervoor de agenda op de website van het Waterlandziekenhuis in de gaten.

Meer informatie over continentieproblemen en behandelmogelijkheden?
Zie de pagina van Continentie Centurm Waterland