Nieuwe gedichten in de centrale hal

In het kader van het project Poëzie in de Openbare Ruimte, zijn dinsdagmiddag 1 maart jl. nieuwe gedichten onthult in de centrale hal van het Waterlandziekenhuis. De dichters van  Dichterskring Waterland mocht dit keer aan de slag met het thema Transitie. Drie gedichten zijn geselecteerd en op banner gezet. Een voor in het Waterlandziekenhuis en twee voor de ZorgCirkel. De drie gedichten blijven vier maanden hangen, waarna ze met elkaar gewisseld worden.

Netty Salentijn, hoofd Inkoop van het Waterlandziekenhuis en voorzitter van de kunstcommissie: ‘Poëzie zien wij als onderdeel van de kunst van ons ziekenhuis. Door met kunst en cultuur bezig te zijn worden verschillende doelen van de hersenen geactiveerd en uitgedaagd, precies wat nodig is om achteruitgang tegen te gaan en herstel te bevorderen. Het gedicht krijgt een plek in de centrale hal, direct naast de hoofdingang. Het stemt tot nadenken en soms tot een glimlach, dat betekent kunst’.

Traditie geboren
‘Poëzie in openbare  ruimte is een project dat is ontstaan tijdens de festiviteiten van Purmerend 600 jaar en gaat dit jaar zijn 4e jaargang in. Een traditie lijkt daarmee geboren’, zegt dichter Pieter van der Kooij.  ‘Het is mooi om in de fragmentarische wereld waarin we leven een baken van rust te kunnen bieden’.  De Dichterkring Waterland maakt de gedichten in opdracht en het thema van dit jaar was lastig. Thea de Hilster, voorzitter van de Dichterkring: ‘We horen het regelmatig terug dat mensen ze lezen, we hebben iets beschreven dat zij zelf niet onder woorden konden brengen of gewoonweg omdat het ze raakte. Daar doen we het voor’.