WHO/Unicef borstvoedingscertificaat voor Verloskundig Centrum Waterland

Het Verloskundig Centrum Waterland (VCW) heeft het World Health Organization (WHO)/Unicef borstvoedingscertificaat behaald. Dit betekent dat het VCW voldoet aan de hoge internationale kwaliteitseisen van de ‘Tien vuistregels’ voor borstvoeding en daarmee optimale begeleiding en ondersteuning biedt aan moeder en kind rondom het geven van borstvoeding. Het VCW mag zich nu officieel een ‘WHO/Unicef Baby Friendly Hospital Initiative gecertificeerde instelling’ noemen.

Borstvoeding is bewezen de beste voeding voor baby’s. Moedermelk bevat precies die voedingstoffen die een zuigeling nodig heeft om een gezonde groei en ontwikkeling te stimuleren. Om die reden zijn in 1991 de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en Unicef een campagne gestart om borstvoeding wereldwijd te beschermen, te bevorderen en te ondersteunen.

Borstvoedingsbeleid

Hoe vanzelfsprekend borstvoeding ook lijkt, dat is zeker niet altijd het geval. Veel jonge moeders hebben hulp nodig. Het Verloskundig Centrum Waterland heeft daar oog voor en om die reden nu een duidelijker en vooral eenduidig borstvoedingsbeleid opgesteld waar alle verloskundigen en kraamverzorgenden nu mee werken. Dit beleid betekent in de praktijk dat vrouwen tijdens de zwangerschap professionele voorlichting ontvangen en na de bevalling en tijdens het kraambed begeleiding en ondersteuning bij de borstvoeding krijgen.

Lactatiekundigen

Ook werken er twee lactatiekundige in het Waterlandziekenhuis. Zij kunnen voorlichting en begeleiding geven in bijzondere borstvoedingssituaties. Voor de cliënten van het VCW betekent deze certificering dat zij kunnen rekenen op een uniforme werkwijze, want tegenstrijdige adviezen in het kraambed zorgen voor onzekerheid in deze bijzondere periode.

Door dit borstvoedingsbeleid heeft het VCW nu het internationaal WHO/Unicef-certificaat Zorg voor Borstvoeding kunnen verwerven. In de toekomst hopen de afdelingen Verloskunde en Kindergeneeskunde van het Waterlandziekenhuis ook een certificaat in ontvangst te mogen nemen. Beide afdelingen werken al met de ‘Tien vuistregels’.